10 прости упражнения, с които да премахнете психическото напрежение и стреса

29128
10 прости упражнения, с които да премахнете психическото напрежение и стреса
Снимка: https://unsplash.com

Важно е около вас да цари мир, тишина и спокойствие, за да се чувствате добре. Полезно е, когато изхвърлите от съзнанието си негативните емоции. Когато сте сами, трябва да се научите да се борите със стреса. А затова има 10 изпитани методики. Ето кои са те.

1. Правете упражнения за подобряване на дишането

Важно е да дишате правилно, за да прогоните психическото напрежение и да елиминирате стреса в зародиш. Затова е нужно да направите следното: Поемете въздух през носа, но го правете без да бързате - дълбоко, но постепенно. Идеята е да напълните стомаха и гърдите със свеж въздух. Пребройте до 4, но го направете бавно. След което бавно издишайте през устата, като устните ви трябва да са присвити, в позиция подобна на свирене с уста. Когато усетите, че сте изпразнили дробовете си, отново бавно пребройте до 4. Повторете упражнението няколко пъти. Ще усетите релаксация и облекчение.

2. Релаксирайте

След като сте свалили стреса чрез дишането, вие вече се чувствате по-отпочинали. Време е да махнете и физическото напрежение, натрупано в мускулите. Ако усещате някъде болка или напрягане, трябва да наблегнете на това място, като го стегнете и отпуснете веднага след това. Правете това упражнение един път на седмица.

3. Упражнение за фокус и концентрация

Трябва да накарате себе си да се концентрирате върху някое от нещата, които са около вас. Ако сте в офис или някакво помещение - харесайте си един цвят, запомнете го и започнете да си представяте картини с този цвят. Пример - зеленото може да го асоциирате с трева и листа, което ще ви подейства успокояващо. Наблегнете на всеки предмет поотделно. Това ще ви помогне да превъзмогнете вътрешния стрес, защото ще насочите вниманието си към друга област.

4. Сменете обстановката

Разходката сред природата винаги помага много. Затова, вместо да стоите затворени, излезте до някой парк и прегърнете някое дърво. То ще ви зареди с енергия. Ако имате възможност, пътувайте по-често, придружени от добра компания. Ще се върнете преродени и с нови сили и ентусиазъм.

5. Просто се отпуснете

Легнете по гръб и се концентрирайте върху дишането си. Отпуснете тялото си и вдишайте бавно през ноздрите си. Напълнете с въздух първо долната, а после и горната част от белите дробове. Задръжте дъха си за две секунди и го отпуснете. Направете упражнението неколкократно, като си представяте в главата любими пейзажи - море, сняг, планини.

6. Направете нещо различно, което ще ви извади от реалността

Понижаване на хормона на стреса

Нашите емоции са пряко свързани с хормоните в тялото. Едно от най-поразителните доказателства за това е кортизолът или така нареченият ...

Ако сте зациклили в нещо или не можете да продължите да работите мотивирано, намерете някаква друга дейност, с която да се разнообразите. Подредете си апартамента, поразчистете, обадете се на някой приятел. След това ще продължите работата си по различен начин.

7. Пуснете си музика

Не забравяйте да чуете някоя любима песен. Тя ще ви извади за момент от реалността и ще свали стреса до минимум. Заредете се с добро настроение. Друг вариант е да си пуснете успокояваща музика, докато работите.

8. Започнете да смятате

Друг изпитан метод, който да свали напрежението и да тушира негативните емоции е като пресметнете нещо. Например изчислете колко дни остават до Коледа и Великден, сетете се кога ще излизате в почивка, помислете си за някой хубав спомен и добро прекарване в миналото.

Медът помага за намаляване на емоционалното напрежение и стреса

Медът е една от най-древните храни, която има много полезни свойства и в редки случаи може да бъде опасна, съобщава БГНЕС. Медът съдърж...

9. Комуникирайте повече

Не се затваряйте напълно в себе си, намерете си някой интересен събеседник. Това може да е съсед, роднина или приятел. Ако не е до вас, може да му звъннете или пишете.

10. Потопете се във вода

Студеният душ действа освежаващо, но ако не понасяте студена вода, хладката също върши работа. Насладете се на течащата вода и се отпуснете. След банята ще се чувствате в пъти по-добре.

Направете някое от тези упражнения и стресът ще остане зад гърба ви. Споделете тези упражнения с някой, който има нужда от тях. Те са простички, но често се забравят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com