12 мита за зимата, които могат да навредят на здравето ни

2875
12 мита за зимата, които могат да навредят на здравето ни
Снимка: Getty Images/Guliver

Поверията за зимата, какво може тя и какво не се предават вече много поколения и съвсем не мислим да поставим под въпрос думите на по-възрастните от нас. Все пак едни от най-разпространените навици не са особено полезни за здравето ни. 

Днес ви представяме 12-те мита, в които е добре да спрем да вярваме.

1. Винаги напълняваме през зимата.

Зимата в никакъв случай не е виновна, че тогава водим застоял начин на живот. Гледаме предимно да си стоим в къщи и малко се движим. В допълнение с това, ядем тежка и мазна храна, защото тялото ни се нуждае от по-голямо количество енергия, за да поддържа топлината. И ето резултата - наднормено тегло!

2. Ако ходим леко наведени, няма да ни е толкова студено.

Всъщност е точно обратното. Прегърбен човек би замръзнал много по-бързо от изправения с разперен гръб, както обикновено. Присвитата поза влияе негативно на нормалната циркулация на кръв и по този начин топлината не се разпределя с пълна ефективност по цялото тяло.

3. Ако носим тънък чорапогащник, ще се разболеем и ще развием артрит.

Не е никакъв проблем да носим чорапогащник или дънки по глезените, стига да не е апокалиптично студено. Артритът би се активирал при изключително ниски температури, когато почти няма вероятност да излезем с леки дрехи навън. 

4. Топлата пилешка супа лекува настинка.

Но не е така! Горещите супи, бульони и чайове няма как да ни излекуват, те само притъпяват симптомите временно. Топлата течност успява поне за кратко време да улесни дишането и да облекчи болките в гърлото. Но със сигурност няма да ни излекува!

5. Оглупяваме през зимата.

Много хора са на мнение, че мозъкът става по-ленив през зимата. Учените обаче доказаха обратното. Мозъкът работи в един и същи режим на работа през всички сезони. 

6. Камината е полезна за зимата.

Топлината от нея стига само на няколко метра, но останалите част от помещението си остава студено. Продължителното стоене до нея позволява на димът да изпълни белите ни дробове и е възможна появата на инфекции. 

7. Организмът има недостиг на витамин Д.

Витамин Д предимно се абсорбира чрез ултравиолетови лъчи. През зимата слънчевата светлина наистина е по-малко, но това не е причина да си поставяме диагноза сами и да купуваме хапчета. Ако се е влошило настроението ни и усещаме умора, най-добре е да се консултираме с личния лекар и тогава да предприемем действия по неговите препоръки.

Климатолог каза кога ще си отиде зимата

Зимата си тръгва тази сутрин. В цяла България температурите са много ниски. Вчера в Бургас температурите бяха по-ниски, отколкото във В...

8. Увиваме устата и носа си със шал.

Може би е парадоксално, но правилното е точно обратното! Когато дишаме в това състояние, тъканта на шала става по-влажна и по този начин въздухът ще стане много по-студен.

9. Изпадаме в депресия от липсата на слънчева светлина.

Всъщност липсата на топлина и светлина засяга само косвено шанса да развием депресия, но този факт не е доказан напълно и до ден днешен. Депресията е ендогенна и психогенна - първия вид е поради вътрешни, но все още не изследвани фактори, а вторият вид се появява след травмиращи и неприятни житейски събития. Депресия възниква по всяко време на годината.

10. Оставяме тичането за пролетта.

3 начина да преборим депресията през зимата

Времето навън най-накрая заприлича на истинска зима. И въпреки че е красива гледка, снегът и студът катализират усещанията за самота и ...

Напротив! Бягаме по-интензивно при по-ниски температури, а това означава, че горим и повече калории. Ако спазваме техниката за дишане - вдишва се през носа и издишва през устата, ще има време въздухът да се навлажни и загрее по пътя си към белите дробове.

11. Пием горещ чай преди дълга разходка.

Това го правим, за да се разгреем. Всъщност, пиене на гореща напитка още по-бързо ще ни изстуди. Кръвоносните съдове ще се разширят, след като приемем горещата течност и така тялото губи много топлина, заради голямата температурна разлика. По-добре е да хапнем нещо питателно, ако искаме да не замръзнем. Изгарянето на получените калории ще затопли тялото ни.

12. Консумирането на плодове и зеленчуци е безсмислено извън сезона.

Голяма част от плодовете и зеленчуците, които се отглеждат в овощните градини, не могат да оцелеят през зимата. Но оранжерийните могат отлично да ги заместят. Знаете ли защо? Че нали в тях има точно толкова витамини, колкото има и в градинските! Елементарно!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com