12 причини да пиете сок от лайм всеки ден

78867
12 причини да пиете сок от лайм всеки ден
Снимка: Pixabay.com

Зелен лимон, наричан още лайм и по-рядко лимета, е названието на няколко различни цитруса, имащи формата на лимон, зелени до жълти на цвят, 3 до 6 см в диаметър и често асоциирани с лимона.

Лайм в напитките

Лаймът и по-точно неговият сок се използват в питиета, като например лаймада (по подобие на лимонада). Алкохолните коктейли с лайм включват джин с тоник, маргарита, мохито и Куба либре, а много други напитки могат да се гарнират с тънък резен зелен лимон. Обикновено със зелен лимон се консумира текилата. Бирата често се сервира със зелен лимон в Мексико, както и в някои други страни. Сокът от лайм се използва и в някои безалкохолни напитки.

Лайм в готвенето

В готварството зеленият лимон е ценен както заради киселостта на сока си, така и заради аромата на кората си. Използва се в такос и пай с лайм, традиционен десерт от Флорида. Често се използва в мексиканската кухня. Освен това листата на кафировия лайм се използват в ястията на Североизточна Азия. Използването на изсушени зелени лимони като аромат е типично за персийската кухня и Sprite.

Как да пиете вода с лимон по правилния начин

Други употреби

За защита от скорбут през 19 век моряците всеки ден взимали цитруси като лайма. По-късно е открито, че този техен положителен ефект се дължи на съдържанието на витамин C в тях. Екстракти от зелен лимон често се използват в парфюми, почистващи продукти и в ароматерапията.

Хранителен състав

Този малък цитрусов плод с произход от Азия е много полезен. Един средно голям лайм (с диаметър 5см) съдържа само 20 калории.

В него се съдържат следните хранителни вещества:

- 22 милиграма (mg) калций

- 12 mg фосфор

6- 8 mg калий

- 19,5 mg витамин С, което е около 20-25 процента от дневната стойност, препоръчана за възрастни

Ползи за здравето от пиенето на вода с лайм

1. Насърчава консумацията на вода

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) предполагат, че хората, които не пият достатъчно вода, могат да добавят един изцеден лайм, за да подобрят вкуса, което може да ги насърчи да пият повече вода.

2. Спомага за подобряване на диетата

Скорошно проучване в хранителната епидемиология показа, че хората, които пият повече вода вместо сладки напитки, като сода или сок, подобряват диетата си.

Хората, които пият вода вместо подсладени напитки, намалявали количеството захар и мазнини, които консумират ежедневно.

3. Може да помогне на храносмилането

Сокът от лайм може да помогне за храносмилането. Зелените лимони съдържат съединения, които помагат за стимулиране на храносмилателния секрет в стомаха. Също така киселината в сока на лайма помага на слюнката да разгради храната.

8 безценни приложения на ЛИМОНА

4. Намалява шансовете за рак

Няколко проучвания показват връзка между цитрусовите плодове и намаления риск от някои видове рак. Проучване за 2015 г. в медицината (Балтимор) показа възможна връзка между увеличената консумация на цитрусови плодове и намаления риск от рак на хранопровода. Необходими са обаче още изследвания.

5. Подобрява качеството на кожата

Лаймът съдържа витамин С и антиоксиданти, които са съставки в много търговски продукти за кожа. Когато се консумират с вода, естествените съставки в сока от лайм могат да помогнат за подобряване на външния вид на застаряваща кожа.

6. Насърчава загубата на тегло

Диетолозите често препоръчват да пиете чаша вода по време на храненето, за да предотвратите преяждането.

Сокът от лайм има допълнително предимство. Лимонената киселина, съдържаща се в него, помага да се засили метаболизмът на човека, като им помага да изгарят повече калории и да съхраняват по-малко мазнини.

7. Подобрява имунната система

Витамин С в комбинация с антиоксидантите, съдържащи се в лайма, подпомагат имунната система на организма.

Кленов сироп - полезен или вреден?

Кленовият сироп е популярен естествен подсладител, за който се твърди, че е по-здравословен и хранителен от захарта. Важно е обаче да ...

Когато се пие редовно, водата с лайм може да помогне да се предотврати и съкрати живота на настинки и грип.

8. Намалява риска от сърдечни заболявания

Лаймовете съдържат високи нива на магнезий и калий.

И двата елемента помагат да се поддържа цялостното здраве на сърцето. По-специално, калият може да подобри притока на кръв и да намали кръвното налягане.

Съществуват и ограничени изследвания, които показват, че лаймът също може да помогне за намаляване на нивата на холестерола.

Учени откриха откъде идва киселият вкус на лимона

5 невероятни ползи за здравето от червените чушки

Едва ли има българска трапеза, на която чушката да не присъства целогодишно. Червени, жълти, зелени - тези колоритни зеленчуци придават...

9. Понижава кръвната захар

Според някои изследвания витамин С може да помогне за намаляване на сутрешните промени в кръвната захар. Въпреки че изследването се фокусира върху хората, приемащи добавки с витамин С, заключението сочи, че витамин С предлага отличен потенциал за подобряване на нивата на захар в човека.

10. Предотвратява растежа на микроорганизмите

Според някои изследвания зелените лимони могат да помогнат за предотвратяване на натрупването на бактерии Streptococcus.

Стрептококът е вид бактерии, отговорни за различни инфекции и здравословни състояния, включително респираторни и устата.

Пиенето на сок от лайм може да помогне за спиране на развитието на тези вредни организми и предотвратяване на бактериални заболявания.

Чай от джинджифил: Дар от природата

Чудото на природата, наречено джинджифил, се използва от хилядолетия за подправяне на храна и лечение на неразположения. Джинджифилът ...

11. Има противовъзпалителни свойства

Лаймът е добър източник на витамин С. Сред много други потенциални ползи витамин С действа като противовъзпалително средство в организма.

По-голямата част от проучванията сочат, че употребата на витамин С показва благоприятни резултати за намаляване на възпалението.

12. Помага за предотвратяване на камъни в бъбреците

Зелените лимони съдържат лимонена киселина и витамин С. Проучване от 2014 г. показа, че както витамин С, така и лимонена киселина помогат за разграждането или предотвратяването на образуването на някои видове камъни в бъбреците.

Изследователите заключиха, че като включат витамин С и лимонена киселина в диетата си, човек може да намали риска от развитие на конкретни камъни отново в бъдеще.

Какво се случва с тялото ни, ако ядем грозде всеки ден

Гроздето се отглежда в продължение на хиляди години и е било почитано от няколко древни цивилизации за използването му във винопроизвод...

Как да си направим сок от лайм

Най-добре е да пиете сока от лайм а в рамките на 1 ден след приготвянето му.

Той се прави лесно:

- Измийте пресен лайм, преди да го нарежете.

- Напълнете чаша с вода и изцедете сока от парче лайм във водата.

- Добавете резени лайм в чашата за допълнителен вкус.

7 ползи за здравето от кивито

Киви са малки плодове, които излъчват приятен аромат и много ползи за здравето. Зелената им плът е сладка и остра. Освен това кивито е ...

- Пийте водата в рамките на 1 ден за най-добър вкус.

За хората, които имат проблеми с пиенето на препоръчаното количество вода всеки ден, сокът от лайм може да бъде добра алтернатива.

В допълнение към допълнителния аромат, вода с лайм предлага и допълнителни хранителни вещества, които могат да имат най-различни ползи за здравето.

Сокът от лайм се приготвя лесно и всеки може да го добави към диетата си.

източник: www.medicalnewstoday.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com