28% от тийнейджърите са увредили слуховия си нерв

2193
28% от тийнейджърите са увредили слуховия си нерв
Снимка: Getty Images / Guliver

Повече от една четвърт от тийнейджърите страдат от натрапчив звън в ушите и не се впечатляват при слушане на силни звуци. Това означава, че слуховият нерв е пострадал. Дори ако сега все още чуват добре, в бъдеще те ще имат проблеми със слуха.

Канадски и бразилски медици са изучавали феномена, известен като "звън в ушите", и са стигнали до извода, че проблемите с ушите сега започват по-рано при тийнейджърите, отколкото при предишните поколения.

Слушалки ще откриват мозъчни увреждания

Лекари са разработили метод за измерване на вътрешночерепното налягане, при който се използват специални слушалки. Новата технология м...

Лекарите са изследвали група тийнейджъри на възраст от 11 до 17 години. Повече от 28% от децата се оплаквали от постоянен звън в ушите – състояние, което досега е било характерно основно за хора над 50 години. Почти половината от тях ходят на концерти, посещават клубове и ползват слушалки, отбелязват учените.

След това учените напрали изследване в училище в Сао Пауло, Бразилия. Оказало се, че страдащите от звън в ушите тийнейджъри по-лесно понасяли силните звуци от техните връстници, които не се оплаквали от този симптом.

Но учените не открили влошаване на слуха при децата, които чуват звън.

"Когато слуховите нерви са увредени, клетките на мозъка стават по-чувствителни към идващите към нас импулси, затова увреждането на първо време не е много забележимо – пояснява доктор Робъртс. – В възрастта слухът на хората с повишена толерантност към силни звуци ще се влошава."

Човешкото ухо чува нискочестотни звуци

Човешкото ухо е способно да чува звук с честота 8 херца, доказват учени от Европейската метрологична изследователска програма, координи...

Звъненето в ушите е първият признак за проблеми, предупреждават учените.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com