4 здравословни навика, които подобряват здравето на щитовидната ви жлеза

7189
4 здравословни навика, които подобряват здравето на щитовидната ви жлеза
Снимка: iStock/Guliver

Поддържането на добро здраве на щитовидната жлеза е от съществено значение за цялостното благосъстояние, тъй като тя играе ключова роля в регулирането на метаболизма, енергийните нива и различни телесни функции. За щастие възприемането на няколко здравословни навика може значително да подобри здравето на щитовидната жлеза.

Ето четири ключови практики, които трябва да обмислите:

Балансирана диета: Добре балансирана диета, богата на хранителни вещества, е от основно значение за здравето на щитовидната жлеза. Включете храни с високо съдържание на йод, селен и цинк, тъй като тези минерали са жизненоважни за функцията на щитовидната жлеза. По-специално йодът е от съществено значение за производството на хормони на щитовидната жлеза.

Можете да намерите йод в морските дарове, йодираната сол и млечните продукти. Селенът, който се съдържа в ядките, семената и пълнозърнестите храни, помага за превръщането на хормоните на щитовидната жлеза в активна форма, а цинкът подпомага цялостната имунна функция и производството на хормони на щитовидната жлеза. Освен това включвайте много плодове и зеленчуци, за да си осигурите антиоксиданти, които предпазват щитовидната жлеза от оксидативен стрес.

Щитовидна жлеза - 5 промени в ноктите, които издават проблеми с нея

Редовни физически упражнения: Редовната физическа активност не само помага за поддържане на здравословно тегло, но и подпомага функцията на щитовидната жлеза. Упражненията стимулират производството на хормони на щитовидната жлеза, като подобряват метаболизма и енергийните нива.

Стремете се към поне 150 минути аеробна активност с умерена интензивност или 75 минути упражнения с висока интензивност седмично. Включете силови упражнения за увеличаване на мускулната маса, което може да увеличи скоростта на метаболизма в покой и да подпомогне цялостното здраве на щитовидната жлеза.

Управление на стреса: Хроничният стрес може да окаже отрицателно въздействие върху здравето на щитовидната жлеза, като увеличава възпалението и нарушава хормоналния баланс. За да се преборите със стреса, практикувайте техники за релаксация като медитация, упражнения за дълбоко дишане, йога или осъзнатост.

Адекватният сън също е от решаващо значение, тъй като той позволява на тялото да се възстанови и регенерира, подпомагайки функцията на щитовидната жлеза. Стремете се към 7-9 часа качествен сън всяка нощ, за да контролирате нивата на стрес и да поддържате здравето на щитовидната жлеза.

Подкрепящи щитовидната жлеза добавки: В някои случаи добавките могат да подпомогнат здравето на щитовидната жлеза, особено ако имате недостиг на определени хранителни вещества. Консултирайте се с медицински специалист, преди да започнете прием на каквито и да било добавки, тъй като прекомерният прием на определени хранителни вещества може да има неблагоприятни последици.

Често срещани хранителни добавки, подпомагащи щитовидната жлеза, са йод, селен, витамин D и омега-3 мастни киселини. Тези добавки могат да помогнат да се запълнят хранителните пропуски и да се оптимизира функцията на щитовидната жлеза, когато е необходимо.

Здрава щитовидна жлеза след 40 години - яжте тези храни

Включването на тези здравословни навици в ежедневието ви може да допринесе за подобряване на здравето на щитовидната жлеза и цялостното ви благосъстояние. Важно е обаче да помните, че индивидуалните нужди могат да варират. Ако имате съмнения за проблеми с щитовидната жлеза или в момента лекувате заболяване на щитовидната жлеза, консултирайте се с доставчик на здравни услуги за индивидуални насоки и наблюдение.

Освен това поддържането на редовни профилактични прегледи и функционални тестове на щитовидната жлеза може да ви помогне да се уверите, че сте на прав път, и да уловите потенциални проблеми на ранен етап, което позволява бърза намеса и лечение, ако е необходимо. Здравето на щитовидната ви жлеза е критичен аспект на цялостното ви здраве, така че си струва да положите усилия, за да го приоритизирате и подхранвате чрез тези здравословни навици.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Митове и истини за болестта на Алцхаймер

Ново проучване установява лесен начин за понижаване на кръвното налягане

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кой НЕ трябва да яде ягоди?
Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Ягодите са любим плод на малки и големи. Обичани са заради сладостта и аромата си, но в определени случаи консумацията им може да причини повече...