5 вредни мита за влиянието на храната върху здравето на сърцето

5195
5 вредни мита за влиянието на храната върху здравето на сърцето
Снимка: iStock

Експерти съобщават, че около 80% от сърдечносъдовите заболявания, като инсулт, могат да бъдат избегнати, когато се прилагат правилните навици на хранене и начин на живот. Ключът е в познаването на фактите, а очевидно широката общественост много греши по отношение на здравето на сърцето - особено що се отнася до храната. Нека развенчаем някои митове, защото познаването на истината може буквално може да спаси живота ви.

МИТ 1: НИСКОМАСЛЕНАТА ДИЕТА Е НАЙ-ДОБРА ЗА ЗДРАВЕТО НА СЪРЦЕТО

Експерти споделят, че много хора все още вярват, че всички мазнини са вредни за здравето на сърцето. Те споделят, че трябва да сведем до минимум или да избягваме трансмазнините (които се съдържат в много бързи храни) и хидрогенираните мазнини (често срещани в преработените храни), но ненаситените мазнини всъщност са полезни за здравето на сърцето. Ненаситените мазнини се съдържат в храни като риба, зехтин, авокадо, ядки и семена, а научните изследвания са установили, че диета, включваща ненаситени мазнини, може да намали риска от сърдечни заболявания.

Доктор: Яжте този плод всеки ден за здраво сърце и забавяне на стареенето

МИТ 2: ЯЙЦАТА СА ВРЕДНИ ЗА СЪРЦЕТО

Много хора избягват яйцата, защото смятат, че те повишават холестерола. "Но всъщност те изобщо не влияят особено много на холестерола", казват диетолози. Проучвания установяват, че консумацията на едно яйце на ден не е свързана с повишаване на риска от сърдечни заболявания. Но как тогава яйцата са получили лоша слава? 

Вярно е, че яйцата съдържат много холестерол. Но се оказва, че холестеролът в храната има само минимално въздействие върху холестерола в кръвта. Така че какво повишава холестерола? Според научните изследвания, това са храните с високо съдържание на наситени мазнини. Това включва колбаси, бекон и други мазни меса, пържени храни, масло и млечни продукти, но не и яйца.

Кардиолог: Яжте това, за да отпушите артериите и ще имате здраво сърце до 90 години

МИТ 3: ЧЕРВЕНОТО МЕСО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗБЯГВА НА ВСЯКА ЦЕНА

В умерени количества червеното месо само по себе си може да не е толкова вредно за здравето на сърцето ви, колкото храните, които ядете заедно с него. Въпреки че много проучвания свързват консумацията на червено месо с повишен риск от сърдечни заболявания и смърт, цифрите не са толкова драстични, колкото си мислите. 

Всъщност истинският проблем е да съчетавате червеното месо с много сосове, пържени картофи и газирани напитки. Според експерти именно тези неща оказват негативно влияние върху здравето на сърцето, а не толкова месото. Сосовете и пържените картофи могат да бъдат с високо съдържание на натрий, който може да повиши кръвното налягане. Освен това пържените картофи са с високо съдържание на трансмазнини, които са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания. 

Изненадващата полза от калция за здравето на сърцето

МИТ 4: АКО ПРИЕМАТЕ ЛЕКАРСТВА ЗА СЪРДЕЧНО ЗДРАВЕ, ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ МОЖЕТЕ ДА ЯДЕТЕ КАКВОТО СИ ПОИСКАТЕ

Би било хубаво, ако можехте просто да изпиете едно хапче и след това да правите каквото си поискате, без да има последствия за тялото ви, нали? За жалост нито едно хапче не може да надделее над диетата и начина на живот. Храненето с бедна на хранителни вещества храна и липсата на физически упражнения подкопават статините, поради което те не действат толкова добре. Основна причина за това е, че статините не оказват влияние върху теглото, а научните изследвания показват, че бедната на хранителни вещества диета може да доведе до затлъстяване, което е основен рисков фактор за сърдечносъдови заболявания.

МИТ 5: В ДАДЕН МОМЕНТ ПРОМЯНАТА В НАЧИНА НА ХРАНЕНЕ НЕ Е ДОСТАТЪЧНА, ЗА ДА СЕ ОБЪРНАТ ВЕЧЕ НАНЕСЕНИТЕ НА СЪРЦЕТО ВИ ЩЕТИ

Експерти споделят, че никога не е твърде късно да започнете да се грижите за сърцето си. Дори и да сте диагностицирани със сърдечно заболяване, здравословното хранене и навиците на живот все още могат да намалят неговото въздействие. Това, което е окуражаващо за здравето на сърцето, е, че голяма част от него е под наш контрол.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com