6 причини за проверите нивата си на витамин D

18771
6 причини за проверите нивата си на витамин D
Снимка: iStock/Guliver

Витамин D е може би един от най-"популярните" витамини днес. Повечето от нас знаят, че тялото ни го произвежда под въздействието на слънчевата светлина. Затова жителите на северните ширини трябва редовно да ядат тлъста риба и други храни, в които той се съдържа в изобилие.

Витамин D помага за укрепване на костите, подобряване на настроението, намаляване на риска от рак, насърчаване на загубата на тегло и дори за намаляване на пристъпите на астма.

В същото време дефицитът на "слънчевия" витамин се наблюдава все по-често и при жителите на южните район. Признаците на недостига му са доста размити и понякога остават незабележими.

Но има няколко фактора, които повишават риска от дефицит на витамин D - и ако при вас са налични поне половината от тях, трябва да проверите при първа възможност нивата на този елемент в тялото ви.

1. Прекарвате малко време на открито

Смята се, че за да получите дневната стойност на витамин D, е достатъчно да прекарате само 15-20 минути на слънце - но много от нас не успяват да си го набавят дори при тези условия. 

2. Спазвате веганска диета

Ако сте на веганска диета или просто не ядете млечни продукти (или консумирате предимно храни без мазнини), твърде вероятно имате дефицит на витамин D.

Какво се случва с тялото след цяла година прием на Омега 3 и витамин D

Пocлeдни прoучвaния пoкaзвaт, чe дoбaвкитe c витaмин D и Oмeгa-3 нe мoгaт дa нaмaлят cиcтeмнoтo възпaлeниe в oргaнизмa. Нoвoтo изcлeдв...

3. Често се оплаквате от болки в корема

Болестта на Крон, улцерозен колит и други възпалителни заболявания на червата не само водят до дефицит на витамин D сами по себе си, но има изследвания, които доказват пряката връзка между приема на допълнителни дози витамин Д и намаляването на възпалението. Така че, ако имате някакъв вид заболяване на червата, трябва да говорите с вашия лекар относно приема на "слънчевия" витамин.

4. Вие сте на 70 и повече години

Колкото повече остаряваме, толкова по-малко тялото ни складира витамин D: например при хора на 70 години тази способност е със 75% по-ниска от тези на 20-те години. 

5. Имате наднормено тегло

Ново изследване показа неочаквани неща за витамин D

Трябвa ли дa приeмaмe витaмин D при пaндeмия? Oт eднa cтрaнa, мнoгoбрoйни прoучвaния пoкaзвaт, чe ниcкитe нивa нa витaмин D в oргaнизмa...

Витамин D е мастноразтворим, което означава, че се абсорбира лесно от мастните клетки. Следователно, колкото повече мазнини има в тялото ви, толкова по-малко витамин D получавате и толкова по-голямо количество от него се абсорбира от мазнините в тялото ви. Ако вашият индекс на телесна маса е над 32, проверете дали имате дефицит на витамин D.

6. Страдате от остеопороза

Витамин D е от съществено значение за усвояването на калция - хранително вещество, което е отговорно за здравината на нашите кости и стави. Ако имате анамнеза за остеопороза - състояние, при което костите не получават достатъчно калций и се разграждат - може би ви липсва не само калций, но и витамин D.

Важно! Тази статия е с информативен характер. Предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар, както и да се използва за поставянето на диагноза или назначаване на лечение. 

Не забравяйте, преди приема на каквито и да било лекарства и добавки да се консултирате с вашия лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com