7 глупави и разрушителни идеи, които депресията шепне в ухото ви

3715
7 глупави и разрушителни идеи, които депресията шепне в ухото ви
Снимка: iStock/Guliver

Депресията е огромно, страшно и измамно нещо. Това заболяване е толкова коварно, че понякога дори нямате време да осъзнаете цялата му тъмна и заплашителна сила, докато не ви завладее напълно.

Тя атакува ума, тялото и душата ви, като контролира неврохимията ви, изкривява мислите, източва енергията на тялото и ви оставя емоционално уязвими. И докато депресията набира сила във вас, тя променя всичко, което знаете, на каквото се доверявате и в какво вярвате. Тя ви заблуждава и изкривява чувствата толкова успешно, че я смятат за най-смъртоносното от всички психични заболявания.

"Не се стараеш достатъчно."

Депресията със сигурност ще се опита да ви убеди, че сте слаби и мързеливи. Тя ще направи всичко, за да ви заблуди, шепнейки ви в ухото, че всъщност изобщо не сте болни... И само ако работехте по-усърдно и се опитвахте по-добре, със сигурност щяхте да се чувствате по-добре.

"Не ставаш за нищо и нищо няма да ти помогне."

Депресията, като нищо друго, може да ви накара да се почувствате безполезни и недостойни за нечия любов, включително и вашата собствена. Когато сте депресирани, вие наистина вярвате, че никой около вас не се интересува от вас, нито от вашата тъга или проблеми.

"За мен вече нищо няма значение."

Депресията също така ви кара да вярвате, че нито близките, нито любимите неща и занимания вече имат някаква стойност или някакво значение. В съзнанието на депресирания човек ужасът и апатията царуват там, където някога са царували щастието и значимостта.

7 храни, провокиращи депресия

Храната, която консумираме, влияе не само на нашето физическо, но и психическо здраве. Всъщност храната, която приемаме, е основен факт...

"Сам ми е по-добре."

Депресията нежно и ненатрапчиво ви изолира. Тя иска да повярвате, че ако останете сами, далеч от семейството и приятелите си, ще бъдете по-добре и по-безопасно за вас.

"Няма надежда за мен."

Депресията иска да ви притежава изцяло и напълно - и не иска да чувствате надежда или да мислите, че е възможна промяна в живота ви. Тя отрича всички мотивиращи вярвания, които сте имали преди, отхвърля всякакви предложения отвън като безполезни и ви уверява, че не трябва да търсите лечение, защото така или иначе няма да помогне.

"Никога не мога да постигна нищо."

Спортът и масажът могат да ни спасят от депресията

Питали ли сте се някога защо се чувствате щастливи след тренировка или релаксиращ масаж? Причината за това е една – серотонинът. ...

Депресията усилено се опитва да ви убеди, че дори и да се оправите, пак е безсмислено, защото не сте способни на нищо, което има значение. Депресията изкривява вашите положителни вярвания, заменяйки ги с тъмна и безнадеждна празнота.

"Самоубийството е изходът."

Когато депресията ви потопи в дълбините на серотониновия басейн, това сериозно засяга способността ви да мислите логично. Депресията тласка съзнанието ви в изключително тясна и опасна рамка, принуждавайки ви да повярвате, че само самоубийството може да ви освободи от емоционална и физическа болка с гаранция, че не е по-добре от това да живеете така, както сте сега.

Ако се обърнете за помощ към професионалист, ефектите от правилните лекарства и психотерапия могат значително да отслабят смъртоносната хватка на депресията, намалявайки тежестта на симптомите, ако не ги премахнете изобщо. И когато малко или много се върнете към нормалното, най-вероятно ще бъдете доста изненадани, че дори сте мислили да отнемете живота си, защото отново ще има възможности, вероятности и надежда. Или по-скоро ще разберете, че всъщност те не са изчезнали никъде.

Депресията със сигурност е сериозно, но лечимо заболяване. Не позволявайте на лъжите, които депресията шепне в ухото ви, да ви убедят, че не е така. Винаги има помощ за вас. Винаги имаш надежда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com