7 ранни предупреждения за запушване на кръвоносен съд

41703
7 ранни предупреждения за запушване на кръвоносен съд
Снимка: iStock/Guliver

Стесняването, втвърдяването, загубата на еластичност на артериите, тяхното запушване, причинено от натрупването на мазнини, холестерол, калций и други вещества в кръвта, разбираемо е опасно за здравето. Атеросклерозата може да се определи и като животозастрашаваща при непредприемане на своевременно лечение, тъй като усложненията са тежки и потенциално опасни за живота – инфаркт, инсулт и др.

Закъснялата диагностика и лечение, когато говорим за запушване на кръвоносен съд, се дължат на непотърсена навреме медицинска помощ, като причините за забавянето на пациента се коренят в трудното разпознаване на проблема – огромен процент от страдащите от атеросклероза не разпознават симптомите и търсят помощ, когато се е появило усложнение от запушване на кръвоносен съд.

Много от усложненията са предотвратими и заболяването подлежи на повлияване и контрол, ако се предприемат мерки в правилния момент – възможно най-рано. Това прави познаването на най-ранните предупреждения за запушване на кръвоносен съд или за опасност от настъпване на такова на по-късен етап, от ключово значение за пациентите.

Биолози направиха кръвоносен съд от отделни клетки

Симптоми за запушване на кръвоносен съд – 7 ранни знаци, за които да внимавате

Загубата на двигателни способности на една част от тялото – симптом на инсулта – не е ранен знак за атеросклероза, а последствие от непредприето лечение на същата, останала недиагностицирана и неразпозната. Какво тогава наричаме ранни знаци за запушване на кръвоносен съд?

Това са онези симптоми, които са неясни, слабо доловими, много общи и често оставащи напълно игнорирани от страдащия. Такъв знак е умората например. Много общо оплакване, което може с лекота да бъде свързано с десетки заболявания или да сочи просто преумора. Именно липсата на специфични ранни симптоми за запушване на кръвоносен съд прави атеросклерозата толкова коварна и отнемаща толкова много животи. Другите 6 ранни знака, за които да внимавате, са:

1.       Болки в краката

Болезнени усещания в прасците или бедрата, подобни на мускулна треска, за които няма друго обяснение, могат да сочат запушени артерии. Болката обикновено е в засегнатия крак, появява се по време на активност – ходене, тичане, натоварване и се дължи на недостатъчно кръвоснабдяване, причинено от запушване на кръвоносен съд. Локализирането ѝ зависи от мястото на засягане. Ако кракът ви боли без видима и обяснима причина, имайте едно на ум и потърсете лекар в случай, че болката продължи.

2.       Проблеми със зрението

Размазаното неясно зрение с едното око може да сочи запушване на артерии. Временната загуба на зрение с едното око по принцип е плашещ симптом, който пациентите рядко пренебрегват и търсят лекарска помощ, но ако е просто неясно зрение, а не пълна загуба, често симптомът остава пренебрегнат особено от по-възрастните хора, които го свързват със старчески изменения, перде на окото или други подобни причини.

Каротидните артерии, които захранват очите и мозъка, са едни и същи и блокирането и запушването им води до замъглено зрение или до временна загуба на зрение в окото от същата страна. Не отлагайте нито за миг лекарската консултация, тъй като пълното запушване на въпросните артерии води до инсулт с всички последствия и опасности, произтичащи от него.

Лекар: Усетите ли това на ръката си - имате запушване на кръвоносен съд

3.       Болка в гърдите

Възможно е тя да е просто невралгия, да е свързана с преумора, да е дори на „нервна почва“. Но стенокардията може да сочи и запушване на кръвоносен съд. За какво да внимавате? Ако болката намалява, утихва и изчезва в покой, а се появява и засилва по време на физическо или психическо напрежение и натоварване, консултирайте се с лекаря си, тъй като това е типичната болка за запушен кръвоносен съд и пренебрегването ѝ може да доведе до усложнения – инфаркт.

4.       Болка в гърба

Болезнени стягащи усещания в гърба и особено в долната му част не бива да се пренебрегват по никакъв начин. Те често са неглижирани, тъй като за болката в гърба може да има стотици причини – костни, ставни например, а след една определена възраст болката в гърба е ежедневие за възрастните, но тя може да сочи и запушване на кръвоносен съд, защото когато притокът на кръв към долната част на гърба е намален, дисковете между прешлените стават крехки и това води до прещипани нерви и болка в гърба.

Този симптом е от ключово значение, тъй като според изследванията в огромен процент от случаите е най-ранният – обикновено това е първият симптом при хората със запушени артерии. Ако повече пациенти се научат да го разпознават, това би предотвратило редица усложнения. 

5.       Студени крайници

Много хора страдат от студени ръце и крака през целия си живот и това прави симптома често пренебрегван. Ледените длани, ходила и пръсти обаче могат да се дължат на периферна артериална болест, дължаща се на стеснените артерии, които намаляват притока на кръв към крайниците.

6.       Задух

Задухът може да бъде причинен от толкова много сърдечни и белодробни заболявания, както и от натоварване, умора и прочие, че последното, с което го свързват пациентите, е запушване на кръвоносен съд. Ето защо този симптом е толкова коварен и следва да го имате предвид, ако ви е грижа за здравето.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com