Безсънието се дължи на нарушения в мозъка

17126
Безсънието се дължи на нарушения в мозъка
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Изследователи от Втора народна болница в Гуандун (Китай) са открили, че при хората, страдащи от безсъние, се нарушава разпределението на бяло вещество в главния мозък.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. Radiology, става ясно от съобщение на сайта EurekAlert!

3D карта на невроните на главния мозък

Международен екип невробиолози от Института Алън, Харвардската медицинска школа и изследователска инициатива в областта на невроелектро...

По думите на учените, независимо че безсънието се явява разпространено разстройство, неговите точни причини са неизвестни и до днес. Обикновено то възниква при хора, които са подложени на дневна умора, спадане на настроението и когнитивни нарушения.

Невробиолози са решили да изследват взаимовръзката между разпределението на бяло вещество при страдащите от безсъние и тежестта на разстройството.

Бялото вещество представлява снопчета аксони – дълги израстъци на нервните клетки, които съединяват една част на мозъка с друга. Затова, ако бялото вещество е увредено, отделни мозъчни участъци губят връзка помежду си.

В изследването участвали 23-ма пациенти с първично безсъние, което е обусловено от психофизиологичните особености на личността, и 30 здрави хора. Всички участници попълнили анкета, в която посочвали тежестта на безсънието, степента на тревожност и депресивно състояние.

Правим грешки поради "шум" в мозъка

Неврофизиолози обясниха защо дори продължителни тренировки не са способни да гарантират точни движения и попадение в целта. Причината ...

Всеки от доброволците преминал също така и магнитно-резонансна томография на главния мозък с дифузионна тензорна визуализация, която позволява да се проследи движението на вода по бялото вещество.

Резултатите установили, че в сравнение с контролната група при пациентите с безсъние значително е снижена цялостта на бялото вещество в дясното полукълбо на мозъка и таламуса. Тези отклонения също се оказали свързани с продължителността на безсънието и степента на депресия.

При това основна причина за нарушенията се явява загубата на миелин, електроизолираща обвивка около нервните влакна, пояснява Lenta.ru.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com