Био храните не били по-полезни от обикновените

24101
Био храните не били по-полезни от обикновените

Никакво научно изследване не е показало до този момент ясно, че има полза за здравето от био храните, твърди доклад на Американската академия по педиатрия. Тя препоръчва децата да ядат разнообразни продукти, независимо дали са биологични или не, предаде БГНЕС.

"В дългосрочен план за момента няма пряка индикация, че хранителен режим, състоящ се от био храни, може да подобри здравето или да намали рисковете от заболяване", пишат авторите на доклада. Те подчертават, че до момента не е проведено никакво широко проучване, което да даде конкретен отговор на този въпрос.

В доклада все пак се посочва, че досега извършените изследвания на био продукти показват по-малко съдържание на пестициди и по-малко заразяване на животните с устойчиви на антибиотици бактерии в сравнение с конвенционалното растениевъдство и животновъдство. "На този етап обаче просто не разполагаме с научно доказателство, че тази разлика с съдържанието на пестициди би оказала влияние върху здравето на човек и продължителността на живота му.

В доклада все пак се посочва, че децата, особено най-малките, чийто мозък се развива, са особено чувствителни към химични вещества. Американската академия по педиатрия отправя призив да се проведе мащабно химическо изследване, което да отчете конкретно и точно ефекта от слабите дози естрогени в млякото и месото, за да се разбере тяхното отражение върху децата. Авторите на доклада наблягат на това, че децата трябва да имат разнообразно хранене, богато на зеленчуци, плодове, зърнени храни и млечни произведения, независимо дали са био или не, тъй като те доказано са полезни за здравето.

Редактор: Десислава Ушатова

Ерата на евтината храна приключи

Лобито на величествения Imperial Hotel в Токио бе оживено миналия уикенд. Съпроводени от светлините на телевизионни камери и светкавиц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com