X
 
 

Близо 70% ръст на болните от СПИН в България за десетилетие

1872 0
Близо 70% ръст на болните от СПИН в България за десетилетие
Снимка: iStock/Guliver
В любопитна публикация относно разпределението на вируса на ХИВ в Европа и различията в отделните региони на ЕС, Politico прави обзор на съвременния облик на епидемията от СПИН – болестта, преобразила света.

"Има основания за оптимизъм в глобалната борба срещу СПИН, включително в ЕС - но не във всички членове на блока положението е идентично. Има значителни различия между европейските страни по отношение на броя на новите случаи, начина на предаване и ефекта от миграцията, наред с други фактори".

The Economist: Макар и бавно, СПИН бива побеждаван

Макар и бавно СПИН бива побеждаван, пише британското списание The Economist, цитирано от агенция "Фокус". Тук важи принципът, че липса...

Според статистиката, броят на новите случаи на ХИВ, регистрирани годишно в страните от ЕС и Великобритания, намалява с 11% между 2007 г. и 2017 г., докато броят на диагностицираните със СПИН намалява с 58%. Новите случаи на ХИВ сред мъже, които правят секс с мъже, започват да намаляват през 2015 г., но тази група все още представлява половината от всички диагностицирани.

Сред страните от ЕС-27 и Великобритания броят на диагностицираните случаи на СПИН годишно се е увеличил само в шест държави. Това се дължи на по-големия достъп до лечение и по-доброто третиране на случаите.

През 2017 г. България е отчела ръст от 69% сред диагностицираните със СПИН в сравнение с 2007 г.

Драстично е положението при Словакия, която диагностицира един случай на СПИН през 2007 г. и 7 през 2017 г., което представлява 800% скок на диагностицираните.

При мъжете новите случаи на ХИВ сред 20-29-годишните достигат най-висок връх през 2015 г. в страните от ЕС и оттогава намаляват. Мъжете на възраст 25-29 години са най-високия процент новорегистрирани със заболяването. Това е така, защото сексът между мъже остава основният начин на предаване на ХИВ в ЕС, което прави мъжете като цяло 3 пъти по-склонни да се заразят с ХИВ от жените.

Учени с пробив за лекарство срещу ХИВ

Многонационален екип от учени твърди, че е открил клас съединения, които разграждат молекулите на вируса на ХИВ и ги правят неактивни....

Половината нови ХИВ диагнози през 2017 г. са при мъже, които правят секс с други мъже. Хетеросексуалният секс представлява 1/3 от новите случаи, а инжектирането на наркотици причинява около 5%.

120 са регистрираните случаи в България при хомосексуалисти (49,79%), а 68 (28,22%) са при хетеросексуални.

Новите ХИВ диагнози сред мъжете, които правят секс с мъже в страните от ЕС-28, започнаха да намаляват през 2015 г. Експертите предполагат, че този спад се дължи на програми, предлагащи по-чести и целенасочени тестове за подобряване на по-ранното диагностициране; навременно започване на антиретровирусна терапия; и въвеждане на превантивни програми срещу ХИВ инфекции. Общата тенденция показва намаляване на нови случаи в страни като Белгия, Гърция, Холандия, Испания и Обединеното кралство, и значително увеличение в други страни като България, Кипър, Ирландия, Малта, Полша и Румъния.

При регистрирани само 17 случая през 2008 г. в България, през 2016 те са 96, а през 2017 - вече са 120.

Мигрантите съставляват 40% от новите ХИВ инфектирани в ЕС през 2017 г.

Ситуацията с ХИВ у нас: 147 нови болни от началото на годината, а общо са над 1600

От януари до края на месец юни тази година 177 560 лица са се изследвали за ХИВ в България, предаде БГНЕС. През периода 1986–09.0...

В България по-малко от 3% от новите инфектирани са мигранти. Швеция е страната с най-много заразени мигранти – 77%, в сравнение с малко под 5% в Румъния – на последно място сред страните в ЕС.

Actualno.com

Етикети: