X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Болките в гърба – диагноза и лечение в Центъра по гръбначни заболявания на „Мемориал Бахчелиевлер”

1329
Болките в гърба – диагноза и лечение в Центъра по гръбначни заболявания на „Мемориал Бахчелиевлер”
Снимка: iStock/Gulliver
Болката в гърба е често срещан спътник за много хора в днешни дни, но и много хора я пренебрегнат, докато ситуацията не се влоши нетърпимо.

Ранната диагноза и адекватното лечение може да спестят много проблеми в бъдеще. А в Центъра по заболявания на гръбначния стълб в болница „Мемориал Бахчелиевлер” се извършва лечение и диагностика на всички видове гръбначни заболявания, наблюдавани при деца и възрастни от подбран академичен екип, чрез иновативни технологии за образна диагностика и специфични за отделния пациент операции. С помощта на мултидисциплинарните подходи от съвместната колаборация между специалистите за лечение на гръбначни заболявания и индивидуалните програми за лечение след общото решение на съвета, Центърът осигурява навременно диагностиране и съвременно лечение на различни видове заболявания на гръбначния стълб.

Освен най-честите заболявания, в Центъра се разглеждат подробно и клинично недиагностицирани или редки проблеми с гръбначния стълб. Оперативното лечение особено в детска възраст се планира според анатомичните структури на момичетата и момчетата, и се провежда, като се вземат предвид качеството им на живот при зряла възраст.

ИНДИВИДУАЛЕН ПЛАН ЗА ЛЕЧЕНИЕ

С индивидуален план за лечение се прилага лечението на заболявания на гръбначния стълб. Поставянето на диагноза става след прегледа на резултатите, снети от анамнезата и физикалния преглед на пациента. В зависимост от оплакванията на пациента, се правят рентгенови изследвания, на базата на които се оценява състоянието му. Пациентът се поставя под медицинско наблюдение и в съответствие със състоянието му се прилага физикално лечение и рехабилитация. При наличие на тумор на гръбначния стълб или спинални тумори се прилага лечебния план, съставен от съвместното решение на специалисти по медицинската онкология, радиационна онкология и др.

При по-сложни случаи, решението какво да се прави никога не е еднозначно. Тогава се прави съвет, на който се изготвя съвместна преценка на специалисти от различните отдели на Центъра, имащи връзка със съответното заболяване - Неврохирургия, Ортопедия и травматология, Неврология, Физиотерапия и Рехабилитация, Онкология, Радиология, Психиатрия и Анестезиология.

Възможности за лечение

Центърът по заболявания на гръбначния стълб в болница „Мемориал Бахчелиевлер” предлага различни възможности на лечение – според това какъв подход е нужен т.е. консервативен или оперативен. При консервативния подход има възможност за алгология и физиотерапия, като алтернативно лечение се предлага носенето на корсет или акупунктура. Някои проблеми в гръбнака, тазобедрената става или коляното могат да бъдат предотвратени само чрез хирургична интервенция. Освен класическите операции, другите възможности са минимално инвазивни процедури, при които се съкращава лечебния процес, продължителността на хоспитализацията на пациентите, и се осигурява бързо възвръщане към нормалното ежедневие.

Заболявания, лекувани в Центъра по заболявания на гръбначния стълб в болница „Мемориал Бахчелиевлер”:

1. Болки в гърба

2. Дискова херния

3. Лумбална стеноза, Разместване на гръбначните прешлени (Спондилолистеза)

4. Болки във врата

5. Цервикална (шийна) дискова херния

6. Цервикална стеноза

7. Малоформацията на Киари (Увисване на малкия мозък)

8. Хидроцефалия и фрактури на гръбначния стълб

9. Дегенеративни заболявания на гръбнака

10. Инфекциозни и възпалителни заболявания

11. Вродени аномалии на гръбначен стълб и гръбначния мозък, спинални деформации (след травма, вродени, при детска или зряла възраст)

12. Кифоза (изкривяване на гръбначния стълб)

13. Сколиоза

14. Тумори на гръбначния мозък (първични и метастатични)

ДЕГЕНЕРАТИВНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Цервикална (шийна) дискова херния

Поради влошената структурата на междупрешленните дисковете, отслабването на влакнестия пръстен води до изтласкване на пулпозното ядро към кухината на гръбначния канал. Освен болките във врата и / или болка в ръката, при цервикална дискова херния се наблюдава сънливост и слабост в ръцете или пръстите.

Цервикална стеноза

С напредване на възрастта настъпва постепенна дехидратация на междупрешленните дискове, които действат като „амортисьори” на гръбнака. Растежът на фасетните стави и удебеляването на жълтите лигаменти (ligamentum flavum), които осигуряват стабилността между прешлените, водят до стесняване на гръбначния канал. Тъй като нервите от мозъка, стигащи до ръцете и краката остават под натиск се усеща болка, изтръпване, слабост както в ръцете и пръстите, така и в краката и стъпалата.

Торакална (гръдната) дискова херния

Торакалната дискова херния е сравнително рядко срещана, за разлика от лумбалната и цервикалната. Обикновено възниква при извършване на тежък физически труд с често вдигане на тежки предмети. Наблюдава се и в резултат на травма, където хрущалната тъкан осигурява натиск върху корените на нервите, които се простират от гръбначния мозък. Тази патология причинява болка в гърба, изтръпване, също така при напреднало състояние и при по-голям натиск върхи прешлените е възможно да се появяви усещане за слабост и загуба на контрол над уринирането и дефекацията.

Лумбална дискова херния

Поради износването на костите, разкъсването на хрущялната тъкан притиска нервните корени на гръбначния мозък, причинява болки в кръста и изтръпване, слабост в краката. При продължителна компресия на гръбначния мозък, при медианна дискова херния пациентите могат да имат проблеми със задържането на урина.

Разместване на гръбначните прешлени (Спондилолистеза)

Поради нарушения на ставите, хрущялите и връзките, гръбначния стълб не може да запази целостта си. Горният прешлен на гръбначния стълб може да бъде изместен напред или назад спрямо долния прешлен, в резултат на което се появява натиск на гръбначния мозък. Появат се болки в долната част на гърба, краката, и оплакванията се увеличават при ходене и стоене прав. Сънливост и слабост в краката са също възможни симптоми.

Стесняване на гръбначния канал. Лумбална стеноза

Гръбначният стълб претърпява изменения и разстоянието между хрущялите и дисковете се променят с течение на времето. Удебеляването на междупрешленните връзки, т. нар. фасетните стави в задната част на гръбначния стълб, осигуряващи стабилност на гръбнака, води до стесняване на гръбначния канал. Пациентите изпитват трудности при изкачване или слизане по стълби, ходене на къси разстояния. Поява на нощни крампи, които могат да причинят изтръпване на краката и проблеми с контрола на урината.

Изкривяване на талията при възрастни (лумбална сколиоза при възрастни)

С напредването на възрастта се наблюдават изменения в хрущяла, ставите, връзките и мускулите на гръбначния стълб, които причиняват стесняване на гръбначния канал. Изместването/изплъзването на прешлените и отслабване на връзката между прешлените причиняват натиск върху на нервните коренчета към краката на пациента. Натискът и свиването водят до болки в гърба, краката, изтръпване, слабост и загуба на контрол над урината.

ТРАВМИ НА ГРЪБНАЧНИЯ СТЪЛБ

Напуквания или счупвания могат да се появят в областта на шията, гърба, кръста или сакрума след падане от високо, катастрофа или травми, причинени от други фактори. При по-възрастните пациенти, фрактурите в гръбначния стълб могат да възникнат без наличието на някаква травма, а поради нарушеното качество на костната тъкан (остеопороза). В зависимост от местоположението на фрактурата, при тази група пациенти може да се наблюдава болка във врата, гърба, кръста и опашката, изтръпване и слабост (парализа) в ръцете краката и стъпалата, проблеми с контрола на урината/дефекация и др.

ВРОДЕНИ АНОМАЛИИ НА ГРЪБНАЧНИЯ СТЪЛБ ИЛИ ГРЪБНАЧНИЯ МОЗЪК

По време на развитието на бебето в утробата, гръбначният мозък, който се разполага в гръбначният канал се затваря отвътре навън. Проблемите възникват при затварянето, където е възможно част или целия гръбначен мозък да се подава извън отвора на гръбначния канал.

Могат да се появят аномалии като Менингоцеле, Менингомиелоцеле, Липоменингоцеле, Диастематомиелия, Синдрома на закотвения гръбначен мозък. При пациенти от тази група, могат да възникнат промени на цвета на гърба и кръста, окосмяване и появят вдлъбнатини по кожата в зависимост от местоположението, размера и формата на аномалията. При пациенти с по-тежки форми на заболяване се наблюдава пълна слабост (парализа) в краката.

Вродени аномалии на гръбначния мозък

Хрущялната тъкан между прешлените се сформира по определен начин в утробата. Всички аномалии, които възникват по време на това сформиране могат да доведат до неправилното развитие гръбнака и хрущялната тъкан. Прешлените могат да останат частично или напълно свързани помежду си.

Според местоположението на аномалията:, могат да не се проявят първични симптоми, но с възрастта могат да се наблюдават болка, сънливост, слабост, проблеми с контрола на урината. Според вида и местоположението на аномалията може да се наложи лечение при някои пациенти под медицинско наблюдение или при други с наличие на деформация на гръбначния стълб с напредването на възрастта (сколиоза, кифоза, кифосколиоза).

ИНФЕКЦИОЗНИ ИЛИ ВЪЗПАЛИТЕЛНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Възможно e появата на някои специфични или неспецифични инфекции, засягащи прешлените или хрущяла в гръбначния стълб. При пациенти със слаба имунна система или с някоя предишна операция, възможността от инфекция, стафилококи, стрептококи, туберкулоза или бруцела може да доведе до появата на схващания и болки в някоя част от гръбначния стълб и да се наблюдава висока температура, изпотяване и загуба на тегло, болки във врата, гърба или долната част на кръста.

Възпалителни заболявания

Ревматичните заболявания на костите или хрущялите могат да покажат признаци на възпаление според мястото на болката. Други признаци могат да бъдат нощното изпотяване, засилени болки през нощта или сутрешна скованост. Някои от тези заболявания могат да бъдат под формата на единична атака с постепенно прогресиращ ефект, който да доведе до изменения на гръбначния стълб с течение на времето. Към групата на възпалителните заболявания на гръбначния стълб спадат и анкилозиращият спондилит и ревматоидният артрит.

СПИНАЛНИ ДЕФОРМАЦИИ/ГРЪБНАЧНИ ИЗКРИВЯВАНИЯ

Промяната на формата на гръбначния стълб може да се наблюдава във всеки един период на развитие. Латералната деформация в предния фон се нарича сколиоза, докато изкривяването настрани се нарича кифоза (гърбица). Освен причиненият дискомфорт от визуалната промяна, спиналните деформации в напреднала форма могат да бъдат животозастрашаващи.

Деформации на гръбначния стълб през детството

Спирането или аномалиите при развитието на гръбначния мозък или гръбначния стълб водят до повишено изкривяване на гръбнака. Докато някои аномалии нямат първични сиптоми, други се проявяват по различен начин - промяна на цвета, окосмяване, вдлъбване по гръбначния стълб или промяна на формата на гръбначния стълб при самото раждане. При някои деца деформацията на гръбначния стълб прогресира бавно, докато при други доста бързо оказва негативно влияние върху качеството им на живот.

Юношеска идиопатична сколиоза

Причината за изменение на формата на гръбначния стълб от самото детство все още не може да бъде изяснена. По-често се среща при момичета. С навлизането в пубертета, вероятността от изкривяване се увеличава с бързия растеж на гръбначния стълб. Обикновено изкривяването на гърба се забелязва по това, че раменете не са на едно и също ниво или поставеният колан не е равномерно разположен върху бедрата. Според степента, пола и градусът на сколиотичното изкривяване проявено за първи път, могат да се направят груби изчисления за скоростта на развитие на скилиозата. Ако бъде открита в ранния период, увеличаването на градуса на изкривяване може да бъде предотвратен с необходимите упражнения и корсети, подготвени за пациента. При пациенти с изкривяване над 50 градуса може да се обмисли въпроса за хирургично лечение.

Дегенеративна сколиоза при възрастни

Стареене се проявява в костите и хрущялните тъкани на гръбначния стълб при възрастните пациенти. Основната причина на сколиозата, наблюдавана в зряла възраст, е дехидратация на хрущялната тъкан. Дискът се калцифицира и губи височината си и нервите към краката се притискат. Появява се болка и изтръпване в краката и стъпалата. Изкривеният диск нарушава разпределението на натоварването и допълнително се натоварват фасетовите стави, които увеличават нарежението в гръбначния стълб. За да издържат на увеличеното натоварване, връзките между фасетните стави и прешлените се удебеляват. С уголемяването на дисковата тъкан, жълтия лигамент (Ligamentum flavum) от задната и фасетна става, гръбначният канал се стеснява напълно. Пациентът скъсява разстоянието си за вървене. При тези промени в гръбначния стълб, целостта на гръбначния стълб също е нарушена, може да има разместване напред, назад и странично между прешлените. В резултат, оплаквания от болки в гърба се увеличават. На рентгеновата снимка на пациента може да се види, че гръбначният стълб е наклонен настрани. Огъването на гръбначния стълб натиска нервната тъкан, а от другата страна могат да се появи повече болка и изтръпване в краката и стъпалата.

ТУМОРИ НА ГРЪБНАЧНИЯ СТЪЛБ И ГРЪБНАЧНИЯ МОЗЪК

Туморите могат да се появят в различни части на гръбначния стълб, след като туморът от гръбначния стълб или от другите места по тялото метастазира. Възможни симптоми са нощното изпотяване, отслабване, силна болка в областта на шията, гърба, кръста или опашката. Също така могат да се наблюдават и болки, изтръпване или слабост в ръцете, в краката и ходилата, или проблеми с уринарната и фекалната инконтиненция поради натиска на тумора върху спиналния канал.

Освен от гръбначния стълб, основните (първични) тумори при мъжете произхождат от белия дроб, простатата и ректума, докато при жените най-често срещаните тумори произхождат от гърдата и пикочно-половата система.

Тумори на гръбначния мозък

Туморите на гръбначния мозък са рядко срещани в сравнение с тумори на гръбначния стълб. Съществуват два основни вида тумори, които засягат гръбначния мозък – интрамедуларни (произхождащи от веществото на гръбначния мозък) и екстрамедуларни (произхождащи от мозъчните обвивки и от коренчетата на гръбначния мозък). Туморите могат да бъдат доброкачествени или злокачествени. Наличието им води до поява болка, изтръпване в областта на шията, гърба, кръста и опашката, усещане за слабост или пълна парализа в горните или долните крайници (ръцете или краката).

МЕТОДИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ В ЦЕНТЪРА НА ЛЕЧЕНИЕ НА ГРЪБНАЧНИЯ СТЪЛБ

В Центъра на гръбначния стълб след поставената диагноза се изисква многодисциплинарен подход при лечението на пациента. Сред причините в постъпване в болницата, втората най-често срещана причина е болка в долната част на гърба след инфекция на горните дихателни пътища. След като се обърнат към Центъра за лечение на гръбначния стълб, пациентите следват последователен план на лечение. Например, за оплаквания при болка в долната част на гърба планът за лечение е следният:

Медицинско лечение и период на почивка

Ако болката в долната част на гърба на пациента е обикновен мускулен спазъм, в този случай се включва медицинско лечение и кратък период на почивка.

Лумбосакрален корсет също може да бъде приложен с цел за понижаване на болката в долната част на гърба.

Физиотерапия и рехабилитация

За да не се наблюдават същите проблеми в бъдеще, физиотерапевт изготвя програма за упражнения за укрепване на мускулите на гърба на пациента. Практикуване на пилатес и йога са полезни за укрепване на мускулите на кръста и увеличаване на гъвкавостта им.

Трансфораминални инжекции и инжекции на фасетните стави

Ако пациентът изпитва болки във фасетните стави на мястото на болката може да се постави инжекция. Блокирането на нервния корен, който причинява болка в краката се извършва с прилагането на трансфораминална инжекция с помощта на рентгеново устройство.

Полиневропатия

При оплаквания като парене, изтръпване в краката, различни от болки в долната част на гърба и при наличие на допълнително заболяване като диабет или нарушения на хормоните на щитовидната жлеза, освен електромиографското (ЕМГ) изследване е необходимо и становището на невролога при оценката на пациента с полиневропатия.

Микродисектомия на лумбалната и цервикалната област

След режима на консервативно лечение, ако оплакванията продължават, пациентът може да бъде подложен на операция, като се предварително му се обяснят плюсовете и минусите на хирургичното лечение.

Ендоскопска гръбначна хирургия

Ендоскопската гръбначна хирургия е разработена в света през последните 25-30 години. Днес се използва за лечение при дискова херния, херния на шията, стесняване на гръбначния канал, лумбални фрактури, гръбначни тумори, гръбначни метастази. При операцията се прави приблизително 7-милиметров разрез, като част от пациентите се оперират само с локална анестезия (изтръпване на оперираната зона), а останалите се оперират със спинална (изтръпване под кръста) или обща анестезия (анестезия на пациента).

Операцията се извършва с помощта на инструменти с дебелина 3-4 мм, с устройство с дебелина на молив и камера в края. Операцията приключва с минимално кървене и възстановяването на пациента е бързо. Пациентите могат да се изправят 2 часа след операцията и да бъдат изписани още същия ден.

Ендоскопска хирургия на дискова херния

Операция на дискова херния - класически, микроскопични и ендоскопски методи. Днес най-иновативните методи са „ендоскопските“ приложения. Тези процедури се извършват с 7-милиметров разрез на кожата. Операцията се осъществява с помощта на канюла с дебелина на писалка и камера на върха, през която преминават инструменти с дебелина 3-4 мм. Операцията се извършва най-вече под локална анестезия, като в някои случаи се предпочита спинална или обща анестезия. Продължителността на операцията се променя в зависимост от пациента, но отнема между 10-45 минути. Пациентите могат да се изправят 2 часа след операцията и могат да бъдат изписани в същия ден. В сравнение с други хирургични методи, възстановяването и връщането към социалния живот става за кратко време.

Ендоскопска хирургия при спинална стеноза

Нервните коренчета на гръбначния мозък и краката са разположени в канал, изградени от кости, лигаменти и дискове. Стесняването на този канал в лумбалната област на гръбначния стълб може да засяга само един нерв или всички нерви, спускащи се към краката. Съответно, това води до редица оплаквания като болки в долната част на гърба и краката, изтръпване в краката, загуба на сила, късяване на разстоянието при вървене и невъзможно стоене в изправено положение. Това се нарича "стеснен канал" или "спинална стеноза". Докато консервативното лечение чрез методи като лекарствена терапия и физиотерапия е приложимо при значителен брой пациенти, при други леченето може да бъде единствено чрез операция. Операцията се извършва и с различни техники, като минимално инвазивните методи са ендоскопските процедури. При този метод се прави 7 мм разрез на кожата, операцията се извършва чрез използване на 3-4 мм инструменти през работеща канюла с камера в края. Пациентите могат да бъдат оперирани под спинална или обща анестезия. Продължителността на операцията се променя в зависимост от пациента, но е между 25-90 минути. Пациентите се възстановяват вечерта след операцията и се изписват на следващия ден. Тъй като пациентите имат много малък разрез на кръста си, връщането им към нормалния живот става за много кратко време.

Ендоскопска хирургия на церквиналната област

Повечето операции на шийната херния се извършват с микроскоп. Но при някои пациенти, най-подходящо е ендоскопското лечение. При тази операция чрез отстраняване на хернииралата част в края или задната част на шията с помощта на 6 милиметрова канюла с камера в края, нервната тъкан или гръбначният мозък се освобождават от натиска на диска. При ендоскопската хирургия не е необходимо поставянето на костна клетка на шията. Продължителността на операцията варира между 30-75 минути. Пациентите се изписват на следващия ден, като използването на яка за една седмица е задължително. Пациентите могат да се върнат на работа в рамките на 2 седмици.

Вертебропластика и кифопластика

Вертебропластика (поставяне на костен цимент в тялото на прешлените) или кифопластика (поставяне на костен цимент в кухината на тялото на прешлените първо чрез издуване на балон вътре в прешлена) са другите методи на лечение, които могат да се използват при пациенти, страдащи от болки в гръбначния стълб поради травма или остеопороза. Основните предимства на вертебропластиката и кифопластиката са, че болничният престой е кратък, процедурата е с минимално кървене и пациентът се изправя на същия ден след операцията.

Стабилизация на гръбначния стълб (поставяне на винтове)

При някои заболявания на гръбначния стълб, като травма, деформация и подхлъзване, може да е необходимо да се поставят винтове в с цел укрепване на гръбначния стълб. За да се направи процедурата по-безопасна, трябва да се контролират нервите, спускащи се към ръцете и краката по време на операцията, т. нар. невромониторинг. По време на такава операцията, флуороскопия със C-рамо спомага за правилното поставяне на винта.

Биопсия, хирургия, лъчетерапия, химиотерапия

Биопсия се взима от пациента при наличие на тумор на гръбначния стълб или гръбначния мозък. Освен проследяването на доброкачествени тумори, трябва да се проверят дали злокачествените тумори проникват в други части на тялото. Ако туморът е метастазирал в гръбначния стълб, се правят допълнителни изследвания, за да посочат изходният орган и дали туморът прониква в други части. Радиотерапията и / или химиотерапията трябва да бъдат обсъдени с медицинския онколог и радиационния онколог според продължителността на живота на пациента, първичния и другите органите, в които туморите метастазират. На този етап, се определя необходимостта и вида на операцията според състоянието на пациента.

Алгологични интервенции в Центъра по заболявания на гръбначния стълб

В Центъра по заболявания на гръбначния стълб в болница „Мемориал Бахчелиевлер” алгологичните интервенции играят важна роля за лечението на остра болка или хронична болка в гръбначния стълб.

Инжекции при болка на тригерни точки: Тригерни точки представляват мускулите, които са с повишена чувствителност, проявяваща се с остра болка при натиск. Тези болки са известни като крампи. Тези точки причиняват болки в главата, шията, раменете, гърба и долната част на гърба. Най-често срещаният синдром е миофасциален болков синдром. Миофасциалната болка се причинява от травма, неправилни мускулни дейности и нарушена стойка. Често се наблюдава в областта на шията. Ако консервативното лечението не помага, болката се облекчава с инжекции с тригер.

Инжектиране на фасетни стави: Фасетните стави се намират в задната част на гръбначния стълб. В случаи на травма, форсиране, обратни движения и калцификация поради стареене при тези стави настъпват изменения. Съответно се появява болка, която се засилва при огъване напред и назад, кашлица или кихане. При този фасетен синдром, ако проблемът не може да бъде разрешен с почивка, физически упражнения и физиотерапия, чрез блокиране на фасетна става или интраартикуларна инжекция във фасетните връзки болката може да бъде премахната.

Епидурални инжекции се прилагат в случаите, когато лечението, периода на почивка и физическата терапия не помагат при лечение на спинална стеноза и при болки, причинени от лумбалната и шийната херния.

Трансфораминални инжекции: се прилагат при хернии, които могат да причинят смачквания или компресия на тъкънта в гръбначния мозък през които преминават нервните корени или при стенози, причинени от калцификация. Могат да бъдат от полза особено в случаите, когато болката в стъпалото не реагира на медицински и консервативни лечения и не е нужно хирургично лечение.

Радиочестотна термокоагулация: Чрез радиовълни, предаващи топлина към тялото се прекъсва провеждането на болкови рецептори, блокират се нервните влакна, които предават тази болка. Той се прилага особено при наличие на болки във фасетните стави или причинени от фораминални дискове.

Стимулатор на гръбначния мозък (Pain Cell): С помощта на батерия, която се поставя в тялото се прекъсва предаването на болката в гръбначния мозък. Прилага се особено при подължителна болка след неуспешни операции на талията или болка, причинена от периферни съдови заболявания, невропатична болка след диабет или след рак.

Болкоуспокояващи помпи: Използват се особено за прилагане на морфин при пациенти със силна болка при рак.

За повече информация относно Група Мемориал: bulgaria@memorial.com.tr или www.memorial.com.tr/bg

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com