Бързо отслабване - лекар разкри защо е опасно

1963
Бързо отслабване - лекар разкри защо е опасно
Снимка: iStock

Бързото отслабване може да доведе само до сериозни здравословни проблеми.

Защо бързото отслабване е опасно?

Например, ако решите, че трябва да свалите 15 килограма за един месец, тогава трябва да знаете, че в този случай ще загубите и мускули”, предупреждава руският диетолог д-р Наталия Гридина.

Тя отбелязва, че умората и неразположението също ще започнат да ви притесняват, ако отслабнете рязко.

“Може да започнат проблеми със стомашно-чревния тракт, имунитета, кожата, ноктите и косата. Освен това рязката и сериозна загуба на тегло води до недостиг на витамини и проблеми с нервната система. Освен това, веднага щом човек се върне към обичайната си диета, мазнините ще заместят изгубените мускули”, казва д-р Гридина.

Отслабване с броколи - диета за 5 дни

Специалистът пояснява, че е напълно безопасна загубата на 0,5-1 кг на седмица. За един месец можете да свалите 2-4 кг без последствия за тялото, лояснява още експертът.

Други съвети за здравословно отслабване

  1. Намалете въглехидратите и яжте повече фибри - опитайте се да ядете храни с високо съдържание на фибри вместо въглехидрати всеки ден. Страхотни източници на фибри включват ленено семе, юфка ширатаки, брюкселско зеле, авокадо, бобови растения и къпини. Когато намалите приема на въглехидрати, тялото ви ще разгражда мазнините за енергия, а не въглехидратите.
  2. Намалете мазнините и яжте повече качествен протеин - когато ядете мазнини, тялото ви ще използва мазнините, които ядете, преди да използва собствените си мастни резерви.
  3. Строго избягвайте храни, съдържащи трансмазнини - трансмазнините се намират в маргарина и мазетата и често се добавят към пакетираните храни. Тези мазнини са свързани с възпаление, сърдечни заболявания, инсулинова резистентност и натрупване на мазнини по корема.
  4. Избягвайте плодовите смутита и коктейли. Вместо това пийте зелен чай. Съдържа кофеин и антиоксиданта EGCG, които ускоряват метаболизма. EGCG е катехин, който помага да се отървете от мазнините по корема. Ефектът се засилва, когато пиенето на зелен чай се комбинира с упражнения.
  5. Можете да ядете 2 до 3 порции мазна риба на седмица, като сьомга, херинга, сардини, скумрия, аншоа. Включете добри източници на протеини във вашата диета, като например месо, риба, яйца, суроватъчен протеин, боб.
  6. Не консумирайте повече от осем унции протеин на хранене. тъй като ако имате твърде много протеин, това може да доведе до скок на инсулина.
  7. Правете аеробни упражнения и вдигайте тежести. Аеробните упражнения са ефективен метод за отслабване. Това е особено ефективно за отслабване на талията. Вдигането на тежести или силовите тренировки могат да ви помогнат да отслабнете и да намалите коремните мазнини. дори е по-ефективен, когато се комбинира с аеробни упражнения.
  8. Намалете стреса и осигурете качествен сън. Кортизолът стимулира метаболизма на мазнините и въглехидратите, създавайки прилив на енергия в тялото. Повишените нива на кортизол могат да предизвикат желание за сладки, мазни и солени храни. Добрият нощен сън е толкова важен, колкото редовните упражнения и здравословната диета.

Отслабване с джинджифил - 3 начина

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com