Цистит – всичко за възпалението на пикочния мехур

41122
Цистит – всичко за възпалението на пикочния мехур
Снимка: Getty Images/Guliver

Циститът представлява възпаление на пикочния мехур, а именно неговия лигавичен слой. Съществуват много причини, водещи до възпалението му.

Пикочният мехур в тялото действа като резервоар. Той трябва да събере достатъчно количество урина (при възрастен човек това е от 150 до 250 милилитра) и в резултат на рефлекс, подсъзнателно, да освободи тази урина. Здравият пикочен мехур произвежда до 8 литра на ден. При всякакви нарушения или възпаления, възниква заболяване известно като цистит. Пикочният мехур има няколко мембрани - лигавица, мускулатура и външната обвивка, която предпазва пикочния мехур от външни влияния вътре в тялото.

Нека поговорим за най-често срещаните:

От цистит страдат само жени – истина или не

Това не е напълно вярно. Мъжете също страдат от цистит, макар и много по-рядко от жените. Жените са по-податливи на такива заболявания, в резултат на анатомични особености. При жените уретрата е много по-къса (достига 3-4 см), за разлика от при мъжете (15-20 см). Следователно, възможността за инфекция, придружена от възпаление лигавицата на пикочния мехур у жените е много по-висока.

Има и друг начин на инфекция - хематогенен, т.е. чрез кръвта, съответно лимфогенна, в резултат на лимфните връзки.

Статистика за цистит при жени и мъже

Най-често срещаната болест в урологичната практика, е острото възпалението пикочния канал - цистит. Той се появява от всеки 100 000 души при 1000. Тази хилядна преобладава в 75% е от жени.

Какви са симптомите на цистит?

При възпаление на лигавицата на пикочния мехур, тя се свива, а съдовете се разширяват. Самата обвивка става по-свободна и със свиването на органа, може да се нарани. По този начин, понякога има урината има дори кръв. В същото време пикочният мехур не може да събере предписаното количество урина, следователно дори 25-30 милилитра, подтикват към уриниране. Тоест, първите признаци на цистит са честото, болезнено уриниране, придружено от кръв в урината.

Кога да се търси лекарска помощ

Лекар трябва да се посети на втория ден, след появата на симптомите. Случва се, така, че единият ден да има болка и често уриниране, а на втория ден да отшумяват. Това може да е показател за песъчинки, които са излезли.

Обикновено при остър цистит състоянието се влошава. Първо започва често уриниране, след това болезнено, след това постоянно възникващи позиви и дори повишена температура - до 38 и повече.

Какви инфекции предизвикват възпалението в пикочния мехур?

Може ли да пипнем цистит от приятелка и 7 съвета как да се предпазим от него

Циститът е изключително неприятно заболяване, което вгорчава живота. По правило от него страдат жените, като причините са две. Те имат ...

Има специфични полово предавани инфекции. Микротравмите по време на полов акт са едни от тях. При жените микроорганизмите могат да стигнат и в резултат на анатомичната структура. Това може да са гъбички, трихомонади, хламидия, микоплазма. Съществуват и инфекции, които живеят в организма. Такива са Escherichia coli.

В кой случай циститът не може да се избегне?

За появата на цистит трябва да има „благоприятна” ситуация. Нещо, което да наруши нормалната работа на пикочния орган. Това може да е хипотермия, отслабване на имунната система, често задържане на урина в резултат на различни обстоятелства. Такива са и предпоставка за възникване на възпаления на пикочния мехур. Възможно е да има възпалителни процеси в тазовите органи, ректума, при мъжете - простатит, уретрит, в напреднала възраст аденом на простатата. Тези заболявания, също могат да провокират появата на цистит. Възможен е и вроден фактор - това е стесняване на уретрата, разредени участъци на пикочния мехур и др.

Коя възраст е най-рискова към цистит?

Циститът няма конкретна възрастова категория. Както децата, така и учениците, така в всички по-стари поколения, могат да се разболеят.

Циститът сезонно заболяване ли е?

Какво трябва да избягвате, когато имате уринарна инфекция?

Ако някога сте изпитвали уринарна инфекция, много добре знаете колко е неприятно. Инфекцията се случва, когато бактерия, най-често ешер...

От късна есен, до ранна пролет, е сезонът на цистита. Хипотермията на долните крайници води до спазъм на кръвоносните съдове в таза, съответно и в пикочния мехур. Съдов спазъм мехура може да провокира задържане на урина. Когато човек задържа уринирането дълго време, пикочният мехур и кръвоносните съдове се свиват, това води до възпалението, наречено цистит.

Има ли рискова група за това заболяване?

От цистит най-често страдат хора, чиято работа и дежурство ги карат да задържат урина дълго време. Застрашени професии са продавачите, шофьорите на камиони, както и хора, които работят с анилинови бои. Тези багрила, съдържат токсини и могат да допринесат не само за появата на цистит, но и да причинят рак на пикочния мехур.

Кои други фактори могат да причинят възпаление на пикочния мехур?

Важна роля играят храната и алкохолът. Хората, които предпочитат редовно да ядат солена, пикантна, пушена храна, носят риск да отключат множество болести.

По време на периода на лечение е важно да не се злоупотребява с тези продукти.

Без сутиен - безсрамие, избор или грижа за здравето

Все повече и повече жени протестират срещу изискването да носят сутиен се обединяват в движението "Нобра", пише изданието Slate.fr. По...

Ако говорим за лоши навици, то към тях се отнасят тютюнопушенето и алкохола. Те също могат да са предостави за цистит.

Как се диагностицира циститът?

При съмнения за цистит е важно да се направи ултразвук на цялата пикочна система и да се вземат изследвания на кръв и урина. Цистоскопията позволява да се види вътрешната структура на уретрата и пикочния мехур. С помощта на цистоскопия може да получите много информация, която не е налична с рентгенова снимка и ултразвук.

Колко отнема лечението на цистит?

Ако няма усложнения, тогава остър цистит се лекува в рамките на десет дни. При усложнения, периодът изисква от две седмици до два месеца.

Рецидиви на цистит

Кои храни са алкални

Киселинно-алкалният баланс (pH) е много важен показател. Той определя баланса на киселини и основи в кръвта ни. И нашето здраве и дълго...

Ако пациентът е страдал от цистит през пролетта, тогава вероятността да се развие такъв и през есента е голяма. Всъщност има много фактори за повторно заболяване.

Рецидиви се срещат и при жени, които използват спермициди (химикали, които унищожават сперматозоидите) като противозачатъчни.

Друг важен момент в проявата на рецидив. Микроорганизмите имат способността да прилепват към стените на пикочния мехур. Кръвта се филтрира от бъбреците, навлиза в пикочния мехур и микроорганизмите също могат да стигнат до там. И ако човек е болен, например, с възпалено гърло, тогава микроорганизмите, които са в пикочния мехур, се прилепват и започват да се размножават, като по този начин причиняват възпаление. Следователно, циститът често е усложнение, след прекарани настинки. Не е чудно, че при лечението на грип или настинки се препоръчва пиенето на много течности. Колкото повече течности се консумират по време на заболяване, толкова по-лесно може да се изхвърлят вредните микроорганизми от тялото.

Какви са методите за превенция на цистит?

Основното профилактично средство са фитопрепаратите с диуретичен ефект. Такива се намират в аптеките. Важен е приемът на диуретик, т.к. е най-бързият обмен на урина, т.е. ефект на разреждане. Колкото повече течност консумираме, през периода на лечение, толкова по-бързо става обмяната на антибиотици и по-бързо се измиват вредните микроорганизми. Важно е да се помни, че в различни форми на възпаление, се назначава съответно лечението.

Като цяло, за да обобщим, за да не се разболеете от цистит, трябва да пиете големи количество течност - 1,5-2 литра на ден. Носете удобни топли и водоустойчиви обувки, не злоупотребявайте с вредни храни и навици. Спазвайте лична хигиена. Преди и след полов контакт и при първите симптоми, потърсете медицинска помощ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Учени: Една проста промяна в ежедневието ще понижи кръвното ви налягане

Безплатни консултации с неврохирург в София

Тези 5 храни могат да предизвикат отравяне или алергии

Лекар: Това е най-вредната закуска за червата

Най-добрият плод за холестерола, който помага за отслабване

Кардиолог: Този витамин намалява лошия холестерол

Канела - какво ще се случи с червата ви, ако всеки ден ядете тази подправка

Най-добрият сутрешен навик за сърцето - кардиолог разкри какво прави всяка сутрин

Три лека от народната медицина за нормализиране на кръвното налягане

Специалисти: Яжте риба поне два пъти седмично

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com