Цветя и билки против главоболие, които може да отгледате в градината или у дома

2245
Цветя и билки против главоболие, които може да отгледате в градината или у дома
Снимка: iStock

Главоболието често е съпътствано от претоварване. То изтощава, пречи на концентрацията и повишава раздразнителността. Междувременно има много народни средства, които могат да го облекчат – те включват някои цветя и билки, които всеки може да отглежда у дома или в градината си. В списъка влизат ехинацея, моминска вратига, лайка, валериана, мента, маточина, розмарин, копър, кориандър.

Цветя и билки против главоболие

За моминската вратига и лайка можете да намерите място в цветна градина, в слънчева цветна леха или да ги засадите по пътеката. Те образуват компактни храсти до 40 см височина и 30 см в диаметър.

Кардиолог разкри кога главоболието е опасно

Не бъркайте лечебната тинтява с червена тинтява или къдроглава лайка. Последният се използва като естествен инсектицид. Цветовете на пиретрума са малки, до 3 см в диаметър, подобни на бели хризантеми с жълт център. Аптечната лайка се различава от градинската лайка с малкия размер на цветята, диаметърът им е 2,5 см, венчелистчетата са огънати надолу.

И двете растения са многогодишни, но пиретрумът се характеризира с лоша устойчивост на замръзване, а в зоната с умерен климат изсъхва през зимата. Отглежда се като едногодишна култура.

Семената на лайка и пиретрум са доста малки, растенията се отглеждат чрез разсад. Сеитбата се извършва през март – семената се засаждат на дълбочина 0,5 см. Издънките се появяват в рамките на 10 дни.

Валериана, мента, маточина - това са многогодишни растения, които зимуват добре в умерен климат без подслон. Ментата и маточината образуват разпръснати храсти с височина до 1 м, височината на стъблата на цветята на валериана е до 2 м.

Ментата, маточината и валерианата имат много малки семена, така че е доста трудно да се отглеждат чрез директна сеитба в земята. Семената се засяват за разсад през март, сеитбата е повърхностна, само леко поръсена с финозърнест пясък. При температура от +22-25°C разсадът се появява след 2-3 седмици. Кълняемостта на семената е доста ниска.

Многогодишните ароматни храсти лавандула и розмарин в умерената зона презимуват условно, под въздушно сух подслон. Това са южни култури с ниска устойчивост на замръзване. За да избегнат отглеждането им от семена всяка година, градинарите вземат няколко храсти у дома за зимата и вземат резници от тях в началото на пролетта.

При отглеждане на лавандула и розмарин от семена, свежестта на семенния материал е от голямо значение, те бързо губят своята жизнеспособност. Растенията се отглеждат чрез разсад, сеитбата започва през февруари, семената изискват стратификация. Засяват се повърхностно в съдове за разсад и се съхраняват в хладилник за един месец. След приключване на стратификацията семената се преместват на топло място и се покълват при температура +26-28°C. Издънките се появяват в рамките на 2 седмици. Резниците с височина 8-10 cm се освобождават от долните листа, третират се с стимулатори на растежа и се потапят в рохкава смес от торф и перлит. За да се създаде парников ефект и да се запази тургорът на листата, върху саксиите се поставят найлонови торбички.

Още: Сложете това в кафето и ще забравите за болката в стомаха и главоболието

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com