Цветните контактни лещи могат да увредят зрението

8049
Цветните контактни лещи могат да увредят зрението
Снимка: iStock

Декоративните (козметични) контактни лещи се продават свободно в различни магазини, включително в интернет. Най-популярният вариант са цветните лещи, които коригират цвета на ириса. Има и лещи, които променят външния вид на очите като цяло. Много хора ги купуват, без да се замислят за опасността, която могат да представляват за очите.

Как могат да навредят на очите на декоративните контактни лещи

Извадиха 27 лещи от очите на британка

Офталмолог откри в очите на британска пенсионерка 27 лещи, които била забравила да махне. За това съобщава изданието на асоциацията на...

Купуването на козметични контактни лещи без консултация с офталмолог, който е прегледал очите ви и е издал рецепта, може да доведе до сериозни проблеми, включително загуба на зрение, предупреждава Американската офталмологична асоциация.

Увреждане на очите

Лещите, които не са поставени правилно и не пасват на очите ви, могат да причинят драскотини, ерозия на роговицата или дори да доведат до язви на роговицата.

Инфекции

Ако декоративните контактни лещи причиняват ожулвания на роговицата, очите стават по-уязвими към сериозни инфекции. Освен това, много хора просто не знаят как правилно да използват лещи. Както беше отбелязано в едно проучване, хората, които купуват козметични лещи, е по-малко вероятно да бъдат инструктирани за правилното използване на лещите и основните хигиенни практики. Следователно, те често развиват остри инфекции, които застрашават зрението им. Една от най-честите нежелани реакции е кератит, възпаление на роговицата.

Създадоха контактни лещи, които правят фотографии

Напоследък в света на технологиите непрекъснато се говори за прословутите очила  Google Glass и конкурентни разрабоки. Ето още едн...

Вредни вещества

Декоративните контактни лещи, особено тези, закупени от съмнителен магазин, може да съдържат вещества, които са вредни за очите. И така, проучване от 2015 г. показа, че е открит хлор в цветни козметични контактни лещи. AAO посочва, че химикалите може да идват от багрилата, използвани за оцветяване и моделиране на лещите. Друга опасност са багрилата, отпечатани или нанесени върху някои декоративни лещи, които създават неравномерна текстура. В резултат на това грубите повърхности могат да надраскат очите.

Пренебрегването на графика за смяна на контактните лещи може да доведе до сериозни проблеми и да създаде опасност за здравето на очите. Ето защо е важно да знаете експлоатационния живот и да ги подменяте навреме.

Повечето контактни лещи, използвани днес, са меки. Най-популярни са:

·         Еднодневни - те са тънки и леки. Също така премахват необходимостта от специални действия и разтвори;

Лещи коригират зрението през нощта

Австралийски учени са разработили притискащи контактни лещи, които коригират нощем зрението на принципа на шините за зъби, а сутрин се ...

·         използвани до две седмици - през нощта те трябва да бъдат сваляни и поставяни в разтвора;

·         месечни - също се съхраняват в разтвор през нощта. Специалистите от клиниката в Кливланд (САЩ) съветват да сменяте лещите в първия ден на всеки месец – така ще бъде по-лесно да запомните датата на тяхната смяна. Или използвайте конкретна, лесна за запомняне дата;

·         нощни - слагайте ги през нощта. Те имат различен период на подмяна, обикновено от една седмица до 30 дни.

Всеки път, когато носите контактни лещи по-дълго, отколкото трябва, или спите с лещи, които не са предназначени за това, излагате очите си на риск. Възможни са сериозни проблеми, като хипоксия на роговицата. Това състояние може да доведе до инфекции и други сериозни проблеми със зрението и включително до слепота.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кой НЕ трябва да яде варени яйца

Чао на високото кръвно - тези супер трикове вършат чудеса

Лекар: Тези храни водят до диабет дори и ако не ядете захар

Може ли да се яде козунак при диабет?

Магнитните бури ви влиият неприятно? Открийте тук дали сте метеозависими - веднага ще ви стане ясно

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com