Диетолог: 5 доказани начина за сваляне на холестерола без лекарства

27976
Диетолог: 5 доказани начина за сваляне на холестерола без лекарства
Снимка: iStock

Холестерол - това восъчно вещество е необходимо на тялото ни за изграждане на клетки и да производството на хормони. Но прекалено високите количества от него в кръвта може да увеличат риска от сърдечни заболявания и инсулт. Диетологът Бранка Миркович разкри кои са 5-те доказано ефективни метода за намаляване на нивата му.

Сваляне на холестерола – 5 доказани начина без лекарства

„Важно е телесното тегло да е нормално и процентът на мастната тъкан в тялото да е нормален. Движението, повече почивка и сън, особено през нощта, намаляването на стреса и разбира се, правилното хранене са ключови в поддържане на нормален холестерол“, обяснява експертът.

Промяната в диетата трябва да продължи най-малко три до шест месеца, за да се нормализира целият липиден статус. Така можете да избегнете приема на лекарства, съветва д-р Бранка.

Тази евтина риба топи кръвни съсиреци и сваля холестерола

"Организирайте храненето си на седмична база, купувайте само пресни храни и изхвърлете сладкиши, сокове, закуски, прекалено преработена храна от менюто си. Избягвайте преяждането, а диетата трябва да включва всички продукти, месо, млечни продукти, яйца, зеленчуци, плодове. Увеличете прием на фибри за добра функция на червата, пълнозърнести зърнени храни, ориз, различни зърнени храни ”, казва д-р Бранка Миркович.

„Денят може да започне със смути от зеленчуци и ябълки с добавка на бадеми, орехи, лешници или обикновена каша от овесени ядки или семена от чиа с нискомаслено кисело мляко, малко плодове и бадеми. Ако не сте фен на кашата , можете да ядете пълнозърнест тост със сирене с добавка на зеленчуци“, обяснява експертът.

 

"За обяд изберете по-постни меса като пилешко, пуешко, телешко и избягвайте червените меса. Приготвяйте храната чрез варене във вода, на пара или горещ въздух и добавете олио накрая. Изключете храните, които са пържени, особено такива в много мазнина", казва диетологът.

„ Яжте два пъти на ден плодове, но не повече от 120-150 грама на ядене. Най-добре е да ядете сезонни плодове, ябълки, круши, боровинки, малини, къпини“, отбелязва лекарят.

Храненето трябва да бъде съобразено с психофизичните натоварвания и здравословното състояние. Въпреки това д-р Бранка споделя, че понякога е необходима консултация с лекар и при необходимост да се използват предписани таблетки с препоръка на лекаря.

„Борбата с високите холестеролни нива е дългосрочна и изисква промяна в хранителните навици и начин на живот, както и последователност. Трябва да има хранителен план и добра организация на набавянето и приготвянето на храната и резултатите със сигурност няма да закъснеят и ще се запазят“, споделя още експертът.

Още: Смокини: Лекар разкри какво се случва с холестерола ви, когато ги ядете

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Митове и истини за болестта на Алцхаймер

Ново проучване установява лесен начин за понижаване на кръвното налягане

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Какво се случва с кръвното, ако цял ден стоите вкъщи

Ефективни домашни маски за напукани пети

Бира и диета? Дали е възможно?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com