Димът от електронните цигари убива клетките

9929
Димът от електронните цигари убива клетките
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Лабораторни експерименти в Сан Диего са установили, че димът от електронните цигари не е безопасен за здравето на пушача и околните – съдържащите се в него вещества предизвикват гибел на клетките на белите дробове и други органи, става ясно от статия, публикувана в сп. Oral Oncology.

"Разбира се, в нашето изследване сме използвали големи дози вещество, подобни на тези, които човек би поел при пушене няколко часа. Сега се опитваме да разберем как може да се ограничи времето на тяхното действие. Искаме да знаем каква доза от веществата, съдържащи се в дима на електронните цигари, се явява критична за клетките", казва Джесика Ванг-Родригес от Калифорнийския университет в Сан Диего (САЩ).

Все повече млади хора в САЩ употребяват електронни цигари

Броят на младите хора, които са опитали електронна цигара в САЩ се е утроил между 2011 и 2013 г. Този факт пробужда опасения за потенци...

Учените стигнали до извода, че електронните цигари, въпреки твърденията на производителите, са не по-малко вредни и опасни за здравето от обикновените тютюневи аналози, след като проследили как активното вещество от две популярни марки влияе върху живота на култури от белодробни клетки.

Течността от първите електронни цигари се отнасяла към категорията т.нар. безникотинови пълнители, а вторите съдържали неголямо количество никотин. Сравнявайки тяхното действие, учените се опитали да разберат способни ли са електронните цигари сами по себе си да вредят на организма, или това прави само никотинът.

Както показали експериментите с култура на белодробни клетки, и едната, и другата течност предизвикали масова гибел на клетките – в случая с никотиновите пълнители те загивали малко повече, отколкото в случая с безникотинови.

Причина за гибелта на клетките според изследователите са веществата, които се изработват от цигарата при изпаренията на сместа – като формалдехид и различни ароматизатори от рода на диацетил, притежаващи силен канцерогенен ефект. Натрупването на тези съединения в хранителна среда довело до появата на увреждане на ДНК на клетките и стартиране на апоптоза – програмата за самоунищожение на клетките.

Къртни Лав рекламно лице на електронни цигари

Певицата Къртни Лав е подписала договор като рекламно лице на компанията за електронни цигари "NJOY", съобщават световните медии. На р...

Сега учените продължават експериментите над клетките в опит да разберат какви вещества в съществуващите 7000 модела електронни цигари оказват негативно влияние върху белодробните клетки и ги карат да умират.

"Като цяло, опирайки се на наличните сведения, смятам, че можем да говорим, че електронните цигари с нищо не действат по-добре върху здравето на пушача в сравнение с обикновените тютюневи изделия", заключава Ванг-Родригес, цитирана от РИА Новости.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com