Домати - лекар разкри защо трябва да ги ядете всеки ден

10735
Домати - лекар разкри защо трябва да ги ядете всеки ден
Снимка: Pacto Visual / Pixabay

Жълти, червени или зелени - доматите са сред най-популярните зеленчуци в света. Но зеленчук ли е наистина доматът и с какво помага ежедневната му консумация?

Според хранителната дефиниция това е така, според ботаническата обаче това е вид плод. Той попада в третата категория, а именно така наречения сорт плодови зеленчуци. Това означава, че въпреки че се счита за зеленчуци, доматът има характеристиките и на плодови сортове.

Но без значение от това, тази храна изобилства от полезни съставки и нейната редовна консумация може да подобри здравето ви в дългосрочен план - от забавяне на стареенето до укрепване на мускулите и намаляване на риска от рак, според руския лекар д-р Игор Строков.

Ползи от ежедневната консумация на домати

"Доматът е същински източник на витамин С. Ако го консумирате редовно, състоянието на кожата ви ще се подобри. Освен това той съдържа ликопен - това е веществото, което му придава предимно яркочервен цвят. Ликопенът също така повишава естествената защита на кожата срещу ултравиолетовото лъчение", казва диетологът Игор Строков.

Лекар разкри какво се случва с кръвното ви, когато ядете домати

"Разбира се, не това не означава, че може да се излагате на слънце без слънцезащитен крем, но доматът поне забавя стареенето на кожата и появата на бръчки", пояснява още експертът.

Доматът е добра храна за отслабване. Той съдържа само 21 калории в 100 грама. Също така се отличава с високо съдържание на калий. Това го прави особено полезен за детоксикация. Освен това този зеленчук помага за намаляване на задържането на вода в тялото.

"Това е истинска благодат за бъбреците, тъй като те преработват по-лесно излишната пикочна киселина. Голямото количество минерали и витамини в домата ускоряват метаболизма и укрепват имунната система", казва още диетологът. 

Той допълва, че според японско проучване, яденето на този зеленчук може да забави свързаната с възрастта загуба на мускулна маса. Изследователите изследвали силата на захвата на 259 възрастни японски мъже и жени за период от три години.

Резултат: Захватът остава стабилно при участниците, които редовно консумират домати.

Някои мета-проучвания предполагат, че ликопенът в този зеленчук може да намали риска от рак на простатата и гърдата.

"В мета-проучване учените сравняват 17 различни изследователски подхода, изследващи ефекта на licpoin върху риска от рак на простатата. Резултатът показва, че повишените нива на ликопен в кръвта могат действително да намалят риска от рак на простатата", пояснява експертът.

Друго проучване наблюдава жени с повишен риск от развитие на рак. Те са консумирали големи количества от този зеленчук и това е довело до образуването на веществото адипонектин в тялото им, пояснява още диетологът. 

Още: Йод за богата реколта от домати: Топ 4 на най-добрите рецепти

Важно: Информацията е предоставена за справка! Тя не замества балансираното хранене! Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Специалистите ги наричат "вторият ни мозък": 4 начина, с които ще си осигурите по-добър живот

7 предупредителни знака, че сме психически и емоционално изтощени

Топ 7 на най-добрите чая, които помагат за отслабване

Какво трябва да направим, ако пулсът ни е нисък?

Кафе за отслабване - преди или след хранене трябва да се пие

Може ли да се ядат череши при диабет?

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

Вместо вода: 3 напитки, които да пиете преди закуска

Защо ТРЯБВА да ядете яйца на закуска - 6 добри причини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com