Две чаши кафе на ден пазят от една от най-опасните болести

19515
Две чаши кафе на ден пазят от една от най-опасните болести
Снимка: iStock

Австралийски учени установиха, че при хората, които пият кафе всеки ден, рискът от развитие на когнитивни увреждания с напредване на възрастта е по-малък. Това е така, защото при тях се наблюдава по-бавно натрупване на амилоидни протеини в мозъка, което е основната причина за болестта на Алцхаймер. Резултатите са публикувани в списание „Frontiers of Aging Neuroscience“.

Анализирайки данните от голямо наблюдателно проучване, провеждано в продължение на десетилетие от университета „Едит Коуен“, авторите откриват връзка между кафето и няколко важни маркера, свързани с болестта на Алцхаймер.

"Установихме, че при участниците с по-висока консумация на кафе рискът от развитие на леко когнитивно увреждане, което често е предшественик на болестта на Алцхаймер, и на самата болест на Алцхаймер е по-нисък", казва в съобщение за пресата водещият автор д-р Саманта Гарденър от Центъра за високи постижения в областта на изследванията и лечението на болестта на Алцхаймер към Медицинския факултет на университета "Едит Коуен".

Резултатите показват, че при любителите на кафе промените в областите на мозъка, отговорни за изпълнителните функции, които включват планиране, самоконтрол и внимание, са по-слабо засегнати с течение на времето.

"Кафето може да бъде особено полезно за възрастните хора, които са изложени на риск от влошаване на когнитивните способности, но нямат симптоми", казва д-р Гарденър. " Може би ще успеем да разработим препоръки, които хората да следват на средна възраст, и се надяваме, че това ще има дълготраен ефект."

В настоящото проучване авторите не са си поставили за цел да определят оптималната дневна доза консумирано кафе, но според изследователите две чаши дневно със сигурност няма да навредят.

Ето как да разберете дали сте напълно възстановени от COVID-19

Как да сме сигурни, че в организма ни няма останали вирусни частици, след като сме прекарали COVID-19? Това разкрива Сергей Нетесов, до...

"Ако средната чаша кафе, приготвена вкъщи, е 240 грама, увеличаването на количеството до две чаши на ден би могло да намали риска от влошаване на когнитивните способности след 18 месеца с 8% и да намали степента на натрупване на амилоид в мозъка за същия период с около 5%", казва ученият.

При болестта на Алцхаймер амилоидът се струпва и образува плаки, които са токсични за мозъка. Учените са установили, че този процес протича по-бавно при тези, които редовно пият кафе. Но дали това се дължи на кофеина или на други вещества, съдържащи се в кафето, все още не е ясно. Изследователите все още не са определили точно кои съставки на кафето допринасят за положителния му ефект върху здравето на мозъка.

Предишни проучвания показват, че нетретиран кофеин е ефективен за предотвратяване на увреждането на паметта при мишки. Обикновено в преработената кафеена напитка не се съдържа суров кофеин, но има други вещества като кафестол, кахвеол и ейкозаноил-5-хидрокситриптамид, които също са доказали своята ефективност.

Изследователите не са анализирали също така дали въздействието на кафето върху мозъка се променя в зависимост от начина на приготвяне и от това дали се добавя мляко или захар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com