Експериментално лечение за първи път победи ХИВ

3017
Експериментално лечение за първи път победи ХИВ

Екип молекулярни биолози под ръководството на Камел Халили от университета Темпъл за първи път с технологията за редактиране на гени CRISPR/Cas9 са успели да изрежат успешно сегмент от ДНК, принадлежащ на ХИВ.

Резултатите от работата са публикувани в изданието Gene Therapy, става ясно от съобщение на сайта на университета Темпъл.

Инфектиран с ХИВ пациент стана донор на черен дроб и бъбрек

Хирурзи от университета "Джон Хопкинс" са извършили първата трансплантация на черен дроб и бъбрек от мъртъв донор с ХИВ на двама пациен...

В предишни изследвания учените са демонстрирали, че системата CRISPR/Cas9 е способна да отстрани гените на вируса, вградени в генома на клетката гостоприемник без отрицателно влияние върху последната. Но изпитанията са провеждани на култури клетки, взети от пациенти, заразени с ХИВ, и досега не е имало доказателства, че методът ще сработи и на жив организъм.

В последния експеримент биолозите проверили дали технологията за редактиране на гени ще отстрани ХИВ от организма на трансгенни мишки и плъхове, при които гените на вируса били внедрени във всяка клетка на всеки орган.

За да внесат в животните системата CRISPR, модифицирана за отстраняване на гените на вируса, учените използвали аденовирусен вектор – молекула, която съдържа в себе си необходимите нуклеотидни последователности, а също така гени на белтъка Cas.

Две седмици след началото на експеримента изследователите анализирали генома на животните. Целевият сегмент от ХИВ бил изрязан от ДНК във всяка тъкан, включително в главния мозък, бъбреците, черния дроб, белите дробове, далака и клетките на кръвта.

Презервативи стимулират сексуална възбуда и пазят от ХИВ

Учените от тексаския университет A&M и техни колеги са планирали да пуснат през 2016 г. презервативи от хидрогел, които според тях ...

Анализът на вирусната РНК установил, че нейното количество се е снижило силно в лимфоцитите, а също и в лимфните възли.

Лечението на ХИВ обикновено се провежда с антиретровирусни препарати, които потискат размножаването на вируса, но нямат възможност да го отстранят от инфектираните клетки. ХИВ е способен да вгражда гените си в клетките на имунната система, карайки ги да произвеждат собствени копия.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com