Ето защо винаги трябва да пиете хапчетата с вода

3472
Ето защо винаги трябва да пиете хапчетата с вода
Снимка: iStock/Guliver

Някога приемали ли сте таблетките си без прием на вода? А знаете ли до какво би могло да доведе това? Езофагеални язви, които могат и да доведат фатален изход. Не сте предполагали, че е възможно едно на пръв поглед безобидно решение да бъде толкова опасно?

Кой вид лекарства имат ерозивно действие? НСПВЛ/НСПВС, антибиотици и лекарствени вещества съдържащи калий, но според лекарите почти всяко едно лекарство под формата на таблетка може да предизвика подобен проблем. Това се дължи на ерозивното действие на тези лекарствени вещества.

Хапчета за отслабване – 5 неща, които не знаете за тях

Всички сме чували за хапчета за отслабване – навсякъде сме бомбардирани от реклами за тях и „невероятната“ им ефектив...

Язвите засягат най-вътрешния слой на хранопровода, а именно мукозата.

Освен язви може да се получи и нараняване на хранопровода или по-точно на мускулния му слой, ако таблетката е с по-голям размер, а това да доведе до вътрешен кръвоизлив, развитие на сепсис и фатален изход за много кратко време.

Това, което трябва да имате предвид когато се съмнявате, че е възможно да има засядане, е че хранопровода няма волеви рецептори, което означава, че бихте усетили болката само при напреднал стадий на състоянието. Възможно е да усетите обаче парене, гадене, липса на апетит, повръщане на кръв. При наличие на последния симптом трябва незабавно да потърсите лекарска помощ.

Лечението на напредналите стадии на състоянието е само едно – оперативно. Ако състоянието е в начален стадий лечението може да бъде промяна в диетата, която да елиминира храни и напитки предизвикващи киселини (като кафе, сода, шоколад, алкохол, мента, домати, цитрусови плодове, лютиви и мазни храни) или лекарствена терапия предписана от лекар.

4 начина да се отървете от паническите пристъпи без лекарства

Паническите пристъпи са ужасни, дори да не изпадате в най-крайни фази предизвикват неудобство и безредие. Ръцете ви започват да се потя...

За да предотвратите подобен изход е добре да приемате таблетките си с поне чаша вода. Важно е водата да е достатъчно количество и да приемете известно количество преди поглъщане, докато пиете хапчето и след това. Може и да приемете таблетките и със сок, което да предизвика по-обилно слюноотделяне, което да спомогне ослизяването на хранопровода и лесното преминаване на таблетката.

Какво да правите за по-бързо възстановяване? Намалете стреса в ежедневието си, чрез правене на упражнения, наспивайте се добре, яжте малки порции по- често, останете прави 2-3 часа след хранене, избягвайте приема на алкохол, приемайте много вода, сведете до минимум пушенето, свалете килограми, ако сте с наднормено тегло.

Кои са храните които ще ви помогнат да се възстановите? Това са храните богати на фибри, като ядки, овесени ядки, ленено семе, ябълки, банани, моркови, броколи, сладки картофи, спанак, храни богати на протеини. 

След като научихте всичко това, ще опитате ли отново да приемете хапчетата си без прием и на вода?

Съвет на диетолог: Пиенето на минерална вода може да ни навреди

Със затоплянето на времето минералните води стават все по-търсени и ползвани, но някои от тях не са толкова безопасни за здравето ни. К...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com