Ето как да възстановим силата на нашите бъбреци!

25149
Ето как да възстановим силата на нашите бъбреци!
Снимка: iStock

Бъбреците са основни органи, играещи важна роля за функционирането на човешкия организъм. През тях кръвта се филтрира; те улавят остатъци и соли, които вече са безполезни за организма, и ги извеждат в състава на урината. Също регулират кръвното налягане, произвеждат хормони и държат киселинно-алкалния баланс под контрол. Когато загубят способност да изпълняват своите функции, човекът развива сериозно болестно състояние, наречено бъбречна недостатъчност.

Ето какво разказва д-р Педро Пинейро

Какво е бъбречна недостатъчност?

Ако човек е диагностициран с бъбречна недостатъчност, е необходимо да се установи причината. Когато бъбреците се окажат в състояние да не успяват да филтрират кръвта, тя е възможно да се напълни с примеси, които пречат на организма да функционира правилно и това да причини смърт. Бъбречната недостатъчност е в 2 разновидности: остра и хронична.

При острата неспособността за филтриране настъпва внезапно и може да се дължи на сериозна инфекция, нефрит или дори на употребата на лекарство. В тази ситуация дисфункцията може да е временна и състоянието е потенциално обратимо. Въпреки това често е много сериозно и дори може да доведе до летален край.

При хроничната бъбречна недостатъчност увреждането се проявява в продължение на години. В тази ситуация няма лечение и човекът с такова заболяване има нужда да се подложи на лечение, което замества бъбреците и позволява поддържането на живота. Това трябва да продължи в повечето случаи завинаги. Възможностите за лечение са: бъбречна трансплантация, хемодиализа, перитонеална диализа и хемодиафилтрация. Изборът се основава на индивидуалността на всекиго поотделно.

Тези 5 храни са гарант за здрави бъбреци

Какви са симптомите?

И двете форми на заболяването имат сходни симптоми, но скоростта на настъпването и проявата им ги прави по-изявени в острите случаи. Най-честите са гадене, загуба на апетит, повръщане, задух, умствено разкоординиране и общо подуване.

При хронична бъбречна недостатъчност те са склонни да се появяват по-ясно, когато заболяването вече е напреднало.

Как се поставя диагнозата?

За да бъде диагностицирана бъбречна недостатъчност на пациент, е необходимо той да се подложи на тестове за анализ на кръвта и урината - това позволява да се разбере как функционират бъбреците му. Трябва също така да се извърши набор от тестове, за да се идентифицират причините за увреждането им.

Допълнителни тестове са необходими за оценка на усложнения като анемия и костни заболявания.

Кое е най-ефикасното лечение при бъбречна недостатъчност?

Има ли лечение за бъбречна недостатъчност?

Лечението има за цел да атакува причината и да коригира усложненията, присъщи на състоянието. Сред мерките, които се предприемат, са медикаменти и контролирана диета. Тази диета позволява да се регулира кръвното налягане и да се намалява концентрацията на урея в кръвта, която бъбреците повече не успяват да филтрират.

Лекарствата също така помагат за контролиране на кръвното налягане, спомагат за производството на хормони, които бъбреците вече не могат да произвеждат, и за облекчаване на появяващите се симптоми.

Има и основни препоръки, валидни по принцип за всички хора: редовно практикуване на физически дейности, поддържане на подходящо тегло, избягване на тютюн и алкохол, пиене на много течности. Обемът на консумацията на вода е различен в различните случаи и зависи от количеството отделена урина.

Случаи като анемия и проблеми с костите трябва също да се наблюдават постоянно. Използването на витамин D и калций може да бъде полезно в определени ситуации. Но в случаите, когато заболяването е по-сериозно, е необходимо да се прилага хемодиализа, при която се елиминират токсичните вещества, присъстващи в кръвта.

Внимание! Статията е информативна и не представлява медицинско указание или инструкция. Винаги търсете медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кардиолог: Яжте това 2 пъти седмично и кръвното ви ще бъде нормално

10 лекарства, които НЕ се пият с кафе

20 храни, които помагат за отслабване

Лекар: 4 храни, които са най-вредни за панкреаса

Това е най-добрият пролетен зеленчук за холестерола и имунитета

Възпалените лимфни възли на шията са първият знак за сериозно заболяване

Специалистите ги наричат "вторият ни мозък": 4 начина, с които ще си осигурите по-добър живот

7 предупредителни знака, че сме психически и емоционално изтощени

Топ 7 на най-добрите чая, които помагат за отслабване

Какво трябва да направим, ако пулсът ни е нисък?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com