Тези 5 храни са гарант за здрави бъбреци

35410
Тези 5 храни са гарант за здрави бъбреци
Снимка: iStock

Бъбреците са органът, осъществяващ регулирането на водно-електролитния баланс на организма и елиминирането на отпадни продукти, резултат на белтъчната обмяна. При увреждане на бъбречната функция се налага незабавно лечение, тъй като бъбречната недостатъчност застрашава живота, а тялото не може да живее дълго на хемодиализа – метод за пречистване на кръвта, който замества временно нефункциониращите бъбреци.

Бъбречната трансплантация е рискована, не е винаги успешна, а донорите са трудни за намиране, поради което е важно да поддържате бъбреците си здрави и да ги съхраните функциониращи оптимално добре максимално дълго.

Освен наследствените заболявания както и някои хронични болести като диабет и хипертония, които оказват негативно влияние върху бъбречната функция, бъбреците се оказват пряко зависими и от начина на живот и хранене. Известни са храни за здрави бъбреци, храни, които следва да консумират хората, страдащи от бъбречно заболяване, както и такива, които са противопоказани.

За какво да внимават страдащите от бъбречно заболяване?

Пациентите с увредена бъбречна функция трябва да бъдат много внимателни и прецизни по отношение на консумираните хранителни продукти. Следва да се избягват храни, съдържащи много натрий и калий, както и фосфор, тъй като увредените бъбреци не могат да се погрижат за премахване на излишния фосфор, както това правят здравите.

Пациентите с хронични бъбречни заболявания е важно да ограничат и приема на протеини, тъй като изчистването на отпадъчните продукти от протеиновия метаболизъм при тях е силно затруднено. Какво тогава да консумират и кои храни да предпочетат страдащите от бъбречни заболявания или стремящите се към съхраняване на бъбречното си здраве?

Храните, които са изключително полезни за бъбреците

5 храни за здрави бъбреци

1. Грозде

Богато на антиоксиданти – флавоноиди, гроздето е отличен избор на десерт за здрави бъбреци. Доказано е, че намалява възпалителните процеси в тялото, включително тези в бъбреците, с което допринася за съхраняване на нормалното функциониране на този жизнено важен орган. Не пропускайте и факта, че червеното грозде е с високо съдържание на ресвератрол, който е изключително полезен за профилактика на диабета, а както вече разбрахме – диабетът уврежда пряко бъбречната функция. Гроздето е бедно на натрий и фосфор, което е още едно ценно предимство на плода, нареждащо го сред 5-те храни за здрави бъбреци.

2. Яйца

Тъй като повечето протеини не се препоръчват за бъбреците и особено много с тях трябва да внимават страдащите от бъбречно заболяване, на помощ идват яйцата и по-точно техният белтък. Яйчните белтъци осигуряват висококачествен източник на протеини, който е полезен за бъбреците. Консумацията на белтъци се препоръчва дори на хора на диализа, които се нуждаят от пълноценни белтъчини, но с минимум фосфор. Яйченият белтък осигурява именно това.

3. Булгур

Булгурът е щадяща бъбреците алтернатива на пълнозърнестите храни, които са с високо съдържание на фосфор и калий. Нещо повече – булгурът осигурява на тялото щедри дози витамини от група Б и магнезий, които са ценни за общото здравословно състояние.

Кои са най-вредните храни за бъбреците - забравете за тях

4. Репички

Хрупкавите зеленчуци са сред най-добрия и полезен избор за бъбреците. Те са изключително бедни на калий и фосфор, с което щадят този важен орган, но пък са щедър източник на много полезни вещества. Овкусяват идеално ястия, които оставяме по-безсолни, за да съхраним бъбречното си здраве.

5. Ябълки

Още един плод заема своето място в класацията на 5-те храни за здрави бъбреци. Ябълките са ниско съдържание на калий, фосфор и натрий, което ги прави отличен избор на десерт или лека закуска за меню, полезно за бъбреците.

Сред други полезни за здравите бъбреци храни са: бял ориз, диня, боровинки, череши, сьомга, риба тон и други.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com