Кое е най-ефикасното лечение при бъбречна недостатъчност?

45320
Кое е най-ефикасното лечение при бъбречна недостатъчност?
Снимка: Thinkstock

Заболяванията на бъбреците изискват особено внимание и своевременна медицинска намеса. Едно от най-сериозните състояния е бъбречната недостатъчност. За съжаление тя често се появява без никакви симптоми и представлява една от най-коварните болести на нашия век, като крие сериозен риск за живота.

Това разказа ръководителят на Центъра за бъбречна трансплантация в болница Мемориал Шишли доц. д-р Бурак Кочак. Доц. д-р Бурак е специализирал в САЩ и е носител на редица отличия и сертификати. Той е член на американското общество на трансплантиращите хирурзи.

По думите му въпреки всички усилия, които се полагат в световен мащаб, броят на трансплантациите, извършвани от хора с настъпила мозъчна смърт, не е достатъчно и през годините отбелязва много малък напредък. Затова днес все по-голяма актуалност добива трансплантацията от живи донори за решаване на проблема с органната недостатъчност.

"Златният" стандарт в тази област е хирургическото отстраняване на бъбрека по закрит метод (лапароскопски метод) с оглед здравето и комфорта на живите донори след операцията. При този метод хирургическото отстраняване на бъбрека се извършва през малки отвори, направени в корема на пациента, вместо да се прави голям хирургически разрез. През последните 10 години тази техника се разпространи по цял и при много операции, извършвани преди това по открития метод, вече започва да се въвежда лапароскопията.

Трансплантацията на бъбреци води до повишаване на качеството на живот на пациента и му позволява да живее като здрав човек. След трансплантацията тези хора могат спокойно и по здравословен начин да продължат своята трудова дейност, обучение и спортни занимания, могат да създадат семейство и да имат деца, допълва още доц. д-р Бурак Кочак.

Според доц. д-р Бучак, докато 5-годишната прогноза за живот при пациенти с трансплантиран бъбрек е 90%, то при пациентите на диализа тя е близо 40%. Бъбречната трансплантация удължава живота на тези пациенти от 2.5 до 3 пъти.

Освен това е доказано, че при мъжете, подложени на диализа като пациенти с бъбречна недостатъчност, може да се наблюдава спад в броя на сперматозоидите, поради въздействието на уреята. А това може да доведе до намаляване на тяхната репродуктивна способност. Една успешна бъбречна трансплантация увеличава шансовете на пациентите, които не могат да имат деца, заради бъбречното си заболяване. След отстраняване на въздействието на уреята върху организма в резултат на хирургическата намеса, се увеличава репродуктивната способност на тези пациенти, а параметрите на техните сперматозоиди достигат до нормалното ниво. Освен това младите донори, които искат да дарят своите бъбреци на хората, които обичат, имат опасения, че в бъдеще няма да могат да забременеят и да раждат деца. Пациентките могат да забременеят спокойно и да родят здраво бебе само с един бъбрек, тъй като бременността на жените, които живеят с един бъбрек, по нищо не се различава от бременността на другите жени.

Доц. д-р Бучак напомня и, че когато става дума за деца с хронична бъбречна недостатъчност, преди да се прибегне към диализа трябва първо да се консултира с център за трансплантация, да се проучат възможностите и какви са условията за трансплантация на органи в този център, след което трансплантацията трябва да се възприеме като първи вариант за лечение. Поради недостатъчното донорство на детски органи на тези пациенти може да се трансплантира една малка част от бъбрека на майката или на бащата. За тази цел се определя донор от подходяща кръвна група и се извършва подробно изследване както на детето, така и на донора по отношение на хирургическите техники. След операцията не се очаква донорът да има сериозни проблеми, тъй като необходимия за детето бъбрек е в малко количество. По този начин благодарение на бъбречната трансплантация на детето, обречено на смърт, се дарява нов живот.

Хроничната бъбречна недостатъчност при децата за разлика от възрастните, причинява забавяне на растежа, отбелязва че тези деца изостават и от социално-културна гледна точка в сравнение със своите връстници.

Доц. д-р Солей Байрактар представя постиженията в лечението на рака

От 31 март до 1 април, вкл, доц. д-р Солей Байрактар, специалист по хематолия и медицинска онкология с натрупан опит в едни от най-успе...

Бъбречната трансплантация не се състои само от извършване на хирургическа операция, напомня доц. д-р Бурак Кочак. В периода за подготовка и проследяване на бъбречната трансплантация е много важно високото ниво на качество и взаимодействие, като се започне от операционната зала до лабораторията, от помещението за визуализация до интензивното отделение, от болничните етажи до другите секции на центъра. Тези изисквания и условия са изцяло осигурени в болница Мемориал Шишли, увери доц. д-р Бурак Кочак.

За повече информация:

e-mail: memorialbg@abv.bg

тел: 0877 54 54 04

www.memorial.com.tr/bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване