X
 
 

Ферма под метрото: Мисията възможна

1710 0
Ферма под метрото: Мисията възможна
Снимка: Pixabay.com
На 23 септември в град Сангдо в южен Сеул отвори врати първата ултрамодерна ферма за отглеждане на зеленчуци. Тя е уникална по рода си в целия свят, цзащото е разположена под метрото в града, но дава пълноценна възможност за отглеждане на биопродукти в страната, която се бори за всеки квадратен метър земя.

Преди дни стартира и втората ферма, а още две подобни ще бъдат изградени до края на годината, пише The Asian Times.

Майка и дете от КНДР умряха от глад в Сеул

Бежанка от КНДР и 6-годишният ѝ син са открити мъртви в апартамент в Сеул. Предполага се, че двамата са починали от глад, съобщи YTN. ...

Така наречените "метроферми" са продукт на партньорството между местните власти и компания за изграждане на умни ферми.

Първата по рода си ферма под метрото е разположена на 394 кв. метра, които са разделени на четири сектора: остъклена вертикална ферма, по-малка самостоятелна умна ферма в преносим контейнер, пространство за обучение за деца, и магазин.

Зеленчуците се отглеждат в среда с лед-осветление и хидропоника (метод за отглеждане на растения без почва, - корените им са потопени във вода със специални подхранващи торове - бел.ред), като до момента са събрани 8 вида зеленчуци. За да се избегне замърсяване, пропускателният режим във фермата е изключително строг.

"Тъй като жителите на града са силно загрижени за здравето и чистотата на въздуха, ние не вкарваме въздуха от градската среда или метрото, а използваме филтрираща система", казва Ким Сунг-ун, управител на фирмата, изградила фермата под метрото. Така, благодарение на почти стерилната среда, не е необходимо да се ползват много хербецити и пестициди, а това пък води до по-екологично чисти зеленчуци, радват се производителите.

Мащабен митинг срещу дискриминацията в Сеул

Най-мащабният женски митинг срещу дискриминацията се проведе в Сеул. По данни на полицията са излезли над 18 000 протестиращи, предаде ...

Новите ферми привличат изкючително много посетители, затова е отреден и специален кът за детски семинари и игри - в специална класна стая децата биват обучавани нагледно чрез много пъзели, стикери, дървени играчки, които "възпитават" към балансирано хранене. В края на сесиите, децата имат възможността да си наберат нещо от "градината".

Фермата разполага и със салатен бар в близост, където градските пътници могат да хапнат на крак или вземат за вкъщи салата или натурален сок.

"Най-важното е, че иновацията трябва да може да реализира печалба без държавни стимули", казва управителят, въпреки, че имат такива и затова са конкурентоспособни. Макар и далеч от традиционото земеделие, с упорита работа и подходяща техника умното земеделие е възможно.

Почти целия процес - от посяване на семенцата, до събиране на реколтата, е автоматизиран. Хора са нужни само за да наблюдават машините.

За да бъде максимално в полза на обществото, управата на фермата наема 4-ма души, които са с увреждания, пише БГНЕС.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители