Гастроентеролог разкри как алкохолът влияе на червата

19006
Гастроентеролог разкри как алкохолът влияе на червата
Снимка: Concord90 / Pixabay

Гастроентерологът д-р Уил Булсевич разкри как алкохолът влияе на червата. Той споделя, позовавайки се на проучване, публикувано в National Library of Medicine, че в рамките на 30 минути след консумацията му той вече оказва влияние върху чревния ви микробиом.

„Причината е, че нивата на бактериалния ендотоксин – това е токсин, който може да причини възпаление – всъщност започват да се повишават в рамките на 30 минути след като хората консумират алкохолни напитки“, пояснява експертът.

Алкохолът и влиянието му върху червата 

Проучване от 2021 г., публикувано в International Journal of Molecular Sciences, също подкрепя тези открития. То показва, че редовната консумация на алкохолни напитки може да промени състава на вашия микробиом, което се свързва с храносмилателни проблеми като нередовни движения на червата и диария. Експертът пояснява и по-подобрно тези механизми.

Ендокринолог разкри дали диабетиците могат да пият алкохол

Алкохолните напитки се абсорбират през стомаха и тънките черва директно в кръвния поток . И тъй като технически те са токсин, тялото се опитва да ги преработи възможно най-бързо, за да ги премахне. Наличието на храна в стомаха може да помогне за забавяне на храносмилането, но алкохолният токсин се обработва особено бързо на празен стомах. След като той се абсорбира, тялото ни изхвърля вода и хранителни вещества през храносмилателния тракт, което ни дехидратира и може да причини диария .

 

След като погълнем консумираната храна, тя си проправя път през хранопровода и надолу към стомаха. За да се премести от стомаха ни в червата, трябва да се случи процес, наречен изпразване на стомаха . За да стимулират изпразването на стомаха, гладките мускули се свиват на вълни и работят за освобождаване на мускула (наречен пилоричен сфинктер) Течностите обикновено преминават по-бързо от твърдите вещества и обикновеното хранене отнема около 1½ до 2 час за изпразване на стомаха. Проучване от 2020 г., публикувано в Journal of Investigative Medicine, установи, че хроничната прекомерна консумация на алкохолни напитки може да доведе до забавено изпразване на стомаха. С течение на времето това може да наруши начина, по който вашият стомашно-чревен тракт функционира и може да доведе до опасни блокажи .

В големи количества метаболитите от храносмилането на алкохолните напитки (т.е. съединенията, останали след разграждането им в телата ни) могат да насърчат чревно възпаление. Проучване от 2021 г., публикувано в International Journal of Molecular Sciences, установява, че хроничната консумация на алкохолни напитки уврежда чревната лигавица. Това може да доведе до възпалително увреждане на други органи, като черния дроб и мозъка.

Още: Лекар разкри какво се случва с кръвното, ако пиете малко алкохол

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да замести назначеното лечение, както и да се използва за самодиагностика и самолечение!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Митове и истини за болестта на Алцхаймер

Ново проучване установява лесен начин за понижаване на кръвното налягане

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кой НЕ трябва да яде ягоди?
Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Ягодите са любим плод на малки и големи. Обичани са заради сладостта и аромата си, но в определени случаи консумацията им може да причини повече...