Хората с тази кръвна група живеят най-дълго

5670
Хората с тази кръвна група живеят най-дълго
Снимка: iStock/Guliver

Кръвните групи са възникнали по време на еволюцията с причина и следователно те влияят на продължителността на живота, съобщава изданието The Health Site, позовавайки се на научни изследвания.

Кръвната група, която живее най-дълго

Изданието допълва, че според проучванията, най-често хората с първа кръвна група, известна още като нулева, живеят до дълбока старост. И въпросът не е, че е най-често срещаният: сред хората, чиято възраст е над 75 години, първата група е много по-често срещана, отколкото сред младите хора.

Хората с тази кръвна група отслабват най-трудно

Учените смятат, че тази тенденция има просто обяснение: хората от първата група по-рядко страдат от болестите, които сега убиват най-често хората - сърдечно-съдови, рак, диабет и атеросклероза.

Системата за кръвни групи е открита през 1900 г. от лекаря, химика, имунолога и специалист по инфекциозни болести Карл Ландщайнер. През 1930 г. той получава Нобелова награда за откритието си. Според класификацията на Ландщайнер 0 (нулева) е първата кръвна група, А е втората, B е третата. По-рядка четвърта група е открита по-късно и е обозначена като AB.

Учените считат, че различните кръвни групи са възникнали по време на еволюцията, когато хората е трябвало да се адаптират към различни условия на живот. Първата група се появява първо сред хора, които са били ловци. Когато човек започва да се занимава със селско стопанство, диетата му се е променила и така се е формирала втората група.

Третата група е характерна за племена на номадски скотовъдци, които са живели различно от земеделци и ловци. Но причините за появата на четвъртата група все още не са известни, но някои експерти смятат, че това е реакцията на човешкото тяло към замърсяването на околната среда. Има и друго мнение, според което четвъртата група е резултат от смесени бракове между хора от различни раси.

Предразположеността на хората към различни заболявания зависи от тяхната кръвна група. Тези с първа група по-често страдат от тромбоза и емболия, алергии и неизправности на стомашно-чревния тракт на щитовидната жлеза. Втората група „възнаграждава” своите собственици с висок риск от развитие на рак и предразположеност към хематологични и сърдечно-съдови заболявания.

Тези от третата група са по-склонни да се сблъскат с инфекциозни заболявания, диабет и респираторни проблеми. Хората от четвърта група страдат от същите заболявания като носителите на втора и трета група, а също така имат склонност към заболявания на опорно-двигателния апарат и атеросклероза.

В заключение учените споделят, че ако сте от втора, трета или четвърта група, нямате повод за притеснение. Продължителността на живота и неговото качество зависят много повече от начина на живот, отколкото от антигенните характеристики на червените кръвни клетки, споделят в заключение експертите, цитирани от изданието. 

Лекар: Само тази кръвна група е с по-нисък риск от инфаркт и инсулт

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация е единствено с информативна цел!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com