Лекар: Само тази кръвна група е с по-нисък риск от инфаркт и инсулт

159466
Лекар: Само тази кръвна група е с по-нисък риск от инфаркт и инсулт
Снимка: iStock/Guliver

Притежателите само на една кръвна група са с по-нисък риск от инфаркт и инсулт. Това споделя руският кардиолог д-р Георгий Смирнов, позовайки се на проучвания.

Кръвната група и риска от инфаркт и инсулт

“Има различни митове и легенди около човешката кръвна група. Въздействието върху характера, необходимостта от специална диета и психическа съвместимост - всичко това няма връзка с реалността. Въпреки това, този показател наистина може да има ефект върху риска от развитие на определени заболявания, включително инфаркт, инсулт и други сърдечно-съдови заболявания. И за разлика от погрешните схващания, изброени по-горе, това има научна основа”, казва специалистът.

Учени: Хората с тази кръвна група са с най-висок риск от ранен инсулт

“Когато стана ясно, че съставът на кръвта на един човек пряко влияе върху неговата съвместимост с кръвта на друг човек, възникна логичен въпрос - може ли това да окаже влияние върху риска от определени заболявания? Проведени са няколко проучвания, за да се опита да се намери връзка между честотата на някои заболявания и кръвната група. И както показват техните резултати, особено поразителна разлика между кръвните групи се крие в риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. По отношение на риска от инфаркт и инсулт той е най-нисък при хората от нулева група”, казва още кардиологът.

“По-специално, при хора с кръвни групи А и В, в сравнение с група О, рискът от развитие на тромбоемболични усложнения е 1,6 пъти по-висок - това е нарушение на кръвния поток поради появата на кръвни съсиреци, които стесняват лумена на кръвоносните съдове или напълно го блокират. Също така, в сравнение с група О, група А е свързана с по-висок риск от сърдечна недостатъчност и хиперлипидемия - необичайно повишени нива на липиди или липопротеини”, каза лекарят.

Той допълва, че хората с кръвна група А имат повишен риск от развитие на атопия, състояние, при което тялото има прекомерна склонност да изгради имунен отговор към като цяло безвредни вещества в околната среда. С други думи, вероятността от алергии се увеличава.

“В допълнение към повишения риск от тромбоемболични заболявания и хипертония, кръвна група В е свързана с повишен риск от инфаркт на миокарда в сравнение с кръвна група О”, казва д-р Смирнов. 

Той допълва, че като цяло изследванията показват , че хората, които не са тип О, имат по-лошо здраве и по-кратка продължителност на живота от хората с група О. Това най-често се наблюдава при хора с тип А. 

“Кръвната група оказва влияние върху риска, но не толкова значително. Поради тази причина, когато възникнат здравословни проблеми, не трябва първо да обвинявате кръвната си група - по-добре е първо да преразгледате начина си на живот”, споделя в заключение експертът.

Учени: Хората с тази кръвна група живеят повече от останалите

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com