Хранене и рак – как изборите ни на храна влияят на раковите заболявания

7470
Хранене и рак – как изборите ни на храна влияят на раковите заболявания
Снимка: iStock/Guliver

Настоящата статия съдържа много полезна информация относно хранителните ни навици и рисковете от ракови заболявания. Темата е публикувана от Живко Джамяров, експерт по здравословно хранене в неговата група "Племе на здравето". В края на статията ще намерите и източниците, на които информацията се позовава: 

Ракът е една от водещите причини за смъртност в глобален мащаб, но различни изследвания показват, че промяната на начина ни на живот и следването на здравословен начин на хранене, може да намали риска от развитието на всички видове рак с 30-50%. Може да се заключи, че храненето има огромна роля за ранната превенция на този тип заболявания.

Консумацията на големи количества от следните храни може да увеличи риска от развитие на рак:

- Захар и рафинирани въглехидрати: силно преработените храни, които са бедни на хранителни фибри и хранителни вещества, увеличават риска от развитието на ракови заболявания. Консумирането на рафинирани въглехидрати се свързва с развитието на рак на дебелото черво. Смята се, че повишените нива на кръвна захар и инсулин също са рискови фактори по отношение на рака, като също така допринасят и за развитието на възпалителни процеси в организма ни. За това е много важно такъв тип храни да бъдат избягвани.

- Силно преработени меса: храни като кренвирши, колбаси, хотдог, шунка, чоризо и други, които са осолявани, опушвани или са с различни подобрители и консерватни също увеличават риска от развитието на рак на дебелото черво.

- Храни, преминали през силна термична обработка: готвенето на определени храни на висока температура чрез пържене, гриловане, сотиране и т.н. може да доведе до образуването на вредни съединения като хетероцикличен амин (HA) и крайните продукти за гликиране (AGE‘s), които водят до възпаления и риск за развитие на рак. Те присъстват също така в следните храни: червено месо, някои видове сирене, крема сирене, пържени яйца, масло, маргарин, майонеза, олио и печени ядки.

- Млечни продукти: има редица проучвания, които изследват връзката от консумацията на неферментирали млечни продукти и риска от развитие на рак на простата.

- Наднорменото тегло е рисков фактор за развитие на ракови заболявания.

Консумацията на големи количества от следните храни може да намали риска от развитие на рак:

- Зеленчуци: много зеленчуци съдържат антиоксиданти и фитохимикали с противораково действие. Важно е те да са свободни от пестициди и химически торове и максимално чисти.

Двата най-явни признака на всички видове рак

Лекарите посочиха симптом, присъщ на почти всички видове рак. „Един признак за всички видове рак“, отбелязва специалистът. ...

- Плодове: подобно на зеленчуците също съдържат важни антиоксиданти и фитохимикали. Важно е те да са с чист произход, както при зеленчуците.

- Ленено семе.

- Подправки: например канела и куркума. И тук начинът на отглеждане и произходът им са много важни.

- Бобови храни: богати са на фибри, които са изключително важни за превенцията на раковите заболявания. Важно е те да са с чист произход.

- Ядки: редовната консумация на сурови и активирани ядки е изключително важна. 

Тази диета помага при борба с рака

Учени от Великобритания доказаха, че спазването на хранителен режим помага при лечението на рак, съобщи „Дейли Мейл“. Разв...

- Маслини.

- Чесън.

- Ферментирали млечни храни като кисело мляко, кефир и скир. Най-добре е да са домашно производство или да са произведени чисто или био сертифицирани.

Като заключение може да бъде казано, че няма магическа храна, която да предпазва от рак, но консумацията на различни видове от полезните и гореизброени храни като зеленчуци, плодове, ядки, семена, бобови и т.н, може да намали риска от развитието на рак. За това е много важно основата на храненето ни да са пълноценните растителни храни, независимо дали се храним на 100% само с тях или освен тях все още приемаме и някакъв процент животински продукти.

Източници: healthline.com/nutrition/cancer-and-diet и greenqueen.com.hk/study-choose-nutrient-dense-whole-plant-based-foods-for-a-healthy-diet/

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com