Храните, които влияят по различен начин на мъжете и жените

3177
Храните, които влияят по различен начин на мъжете и жените
Снимка: iStock

Препоръчителният дневен прием на калории зависи от фактори като тегло, възраст и ниво на активност, а проучване, публикувано през 2021 г. в списание Science, не открива разлика между метаболизма на мъжете и жените. Въпреки това, както пише британското издание Telegraph, учените твърдят, че телата на мъжете и жените обработват и метаболизират определени видове храни по различен начин, в зависимост от метаболизма, половите хормони и структурата на тялото. Например, мазните храни, пастата и шоколадът влияят различно и на двата пола. 

Продуктите, които влияят различно и на двата пола

Храните с високо съдържание на мазнини като хамбургери, пържоли и сирене влияят по различен начин на мозъка на мъжете и жените, а това от своя страна се отразява на риска от сърдечни заболявания. Според проучване мозъците и сърцата на мъжете реагират по-негативно на храни с високо съдържание на мазнини. Тези негативни промени в мозъка могат да се появят дори по време на кратък период на консумация на мазни и сладки храни.

С редовната консумация на кои храни ще изглеждаме поне няколко години по-млади

Ползите за здравето от черния шоколад включват намаляване на риска от сърдечни заболявания и извличане на ползите от желязо, магнезий и цинк. И мъжете реагират на това хранително съдържание по-добре от жените. Изследователите са установили, че качеството на кръвта на мъжете се е подобрило много повече, отколкото на жените, след като са яли шоколад с най-малко 70% какао, което може да помогне за намаляване на риска от инсулт, отбелязва още изданието.

Диета с високо съдържание на рафинирани въглехидрати, като бял хляб, ориз и тестени изделия, може да увеличи риска от депресия при жени след менопауза, според проучване на Медицинския център на Колумбийския университет в Съединените щати. Изследователи откриха, че тези храни предизвикват хормонален отговор в тялото за понижаване на нивата на кръвната захар, което може да влоши настроението и да увеличи умората при жените.

Също така алкохолът и подсладените напитки влияят по различен начин на мъжете и жените.

Според учените мъжете преработват алкохола по-ефективно от жените дори и да са с еднакво тегло, тъй като жените имат по-висок процент телесни мазнини и по-малко вода. Това означава, че жените по-бързо се постига по-висока концентрация на алкохол в кръвта.

В допълнение, жените са по-податливи на дългосрочните ефекти на алкохола върху здравето, като например по-вероятно е да развият бързо чернодробно заболяване, както и кардиомиопатия. Освен това те са по-склонни от мъжете да страдат от свързана с алкохола тревожност и депресия.

Подсладените напитки са по-вредни за мъжете - скорошно проучване обаче установи, че газираните напитки са по-склонни да причинят диабет при мъжете, отколкото при жените.

Освен това мъжете са по-склонни да развият диабет тип 2, дори ако тежат сравнително по-малко от жените. Те също развиват заболяването средно в по-млада възраст. Въпреки това, ако жените имат диабет тип 2, рискът от сърдечни заболявания се увеличава повече, отколкото този при мъжете.

Кои храни съдържат най-много калций - освен сиренето?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кой НЕ трябва да яде варени яйца

Чао на високото кръвно - тези супер трикове вършат чудеса

Лекар: Тези храни водят до диабет дори и ако не ядете захар

Може ли да се яде козунак при диабет?

Магнитните бури ви влиият неприятно? Открийте тук дали сте метеозависими - веднага ще ви стане ясно

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com