Хранителните добавки, които хората над 50-годишна възраст трябва да приемат

14837
Хранителните добавки, които хората над 50-годишна възраст трябва да приемат
Снимка: iStock

Хранителните добавки са нещо, което може да подобри живота ни. Разбира се, не всеки има нужда от тях, но с напредване на възрастта се получават дефицити, които е добре да бъдат попълнени, за да не създадат здравословни проблеми.

С натрупване на годините се увеличава и рискът от най-различни заболявания. Затова е добре да полагаме необходимите грижи за своето тяло. Помислете за начина ви на хранене, дали сте достатъчно физически активни и дали не водите прекалено стресиран начин на живот. Приемът на хранителни добавки ще ви помогне да си набавите необходимите хранителни вещества, които е вероятно да ви липсват.

Вижте кои са най-важните хранителни добавки за хора над 50-годишна възраст:

Калций – доста хора са намалили приемът на млечни продукти през последните десетилетия и затова не е рядко срещан дефицитът на калций. Жените след 50-годишна възраст имат нужда от повече калций – докато преди им е било нужно 1000мг, вече трябва да приемат 1200. Калцият под формата на хранителна добавка се усвоява най-добре в дози до 500 мг. или по-малко на един прием. Препоръчително е калциевият карбонат да се приема заедно с храна, докато калциевият цитрит може да се приема и без.

Лекар: Какви хранителни добавки трябва да пият бременните жени

Холин – това е основно хранително вещества, което поддържа здравето на черния дроб и мускулите и е част от клетъчните мембрани, които защитават работата на клетките. Според някои проучвания холинът помага за запазване на паметта с напредване на възрастта. Най-голямо количество има в животинските храни като месо, яйца и морски дарове. Ежедневно мъжете имат нужда от 550 мг. холин, а жените от 425. Резултатите показват обаче, че представителките на нежния пол приемат около 280 мг. дневно и затова е добре да си доставят останалото количество под формата на хранителна добавка.

Мултивитамини – удобството на тази хранителна добавка е, че съдържа доста витамини и минерали в себе си. Недостатъкът е, че трябва да се избира внимателно, защото някои мултивитамини не са подходящи за хора в напреднала възраст. Например, мъжете и жените над 50 години не бива да приемат допълнително желязо, освен ако нямат доказан дефицит. Препоръчваме ви мултивитамин със съдържание на витамин В12 и фолиева киселина. На пазара има огромно разнообразие от тези продукти, но доста от тях съдържат изкуствени форми, които трудно се метаболизират и усвояват, затова трябва да бъдете много внимателни, когато си избирате мултивитамини. Витамин В12 и фолиева киселина са важни за правилното функциониране на мозъка. Те подпомагат произвеждането на невротрансмитери, които позволяват да има комуникация между клетките на мозъка.

Ресвератрол – съдържа се в червеното вино и червеното грозде и има антиоксидантни свойства. Доказано е, че понижава кръвното налягане и е полезен за сърцето. Наскоро направено проучване обаче показва, че приемът на НИКАКЪВ алкохол е по-полезен за здравето от една чаша вино ежедневно. Затова специалистите препоръчват ресвератролът да се набавя чрез грозде или хранителни добавки.

Цинк – основно хранително вещество, което поддържа имунната система. Стридите са много добър източник на цинк, но повечето хора или не ядат, или го правят рядко. Затова е добре да се приема хранителна добавка.

Често срещани хранителни добавки и трябва ли да ги избягваме

Селен – полезно е при астма и артрит и според някои проучвания може да предотврати появата на рак на простата. Ядките са богати на селен, както и други храни. За да сте сигурни, че сте си набавили необходимото количество селен, яжте по един бразилски орех дневно – но не повече!

Рибено масло – редица изследвания показват, че има връзка между ниските нива на омега-3 мастни киселини и риска от деменция и Алцхаймер. Омега-3 мастните киселини помагат на организма да поддържа правилен сърдечен ритъм и намаляват риска от прескачане на сърцето, което може да доведе до внезапна смърт.

Колаген и витамин D – колагенът подобрява еластичността на кожата и намалява появата на бръчки. А пък с напредване на възрастта организмът намалява производството на витамин D, затова е добре да се приема под формата на хранителна добавка.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com