Инсултът може да се избегне, ето как

44986
Инсултът може да се избегне, ето как
Снимка: Pixabay.com

Високото кръвно налягане представлява най-високия риск от инсулт, показва изследване направено на 26 000 души от всички земни континенти, чиито резултати бяха публикувани в научното списание The Lancet.

Високото кръвно налягане заедно с девет други рискови фактори е причина за 90% от инсултите на планетата. От своя страна мозъчният удар (инсултът) е водеща причина за смъртните случаи особено в по-бедните страни по света, предава megavselena.bg.

Двата основни типа инсулт са исхемичен, т.е. предизвикан от запушването на кръвоносни съдове в мозъка от кръвни съсиреци, каквито са 85% от случаите на инсулт и хеморагичен, предизвикан от кръвоизлив в мозъка. Превенцията и в двата случая е възможна и изследването показва ключовите мерки за предотвратяване на инсулта.

Водещият на изследването учен е д-р Мартин ОДонел от Института за изследване на здравето на населението в Университета в Хамилтън, Канада в сътрудничество с учени от още 32 страни

Анализирани са причините за инсулт на 26 000 души от 32 страни по света. Изследователите установяват, че главните рискови фактори водещи до инсулт са: високо кръвно налягане с тежест 47.9%, ниска физическа активност с тежест 35.8%, лошо хранене с тежест 23.2%, затлъстяване 12.4%, тютюнопушене 9.1%, диабет 3.9%, алкохолизъм 5.8%, стрес 5.8% и високи нива на мазнини (липиди) в кръвта 26.8%.

Откриха начин за предсказване на инфаркт години по-рано

Според проучването, с най-голяма прогностична стойност като показател е нивото на аполипопротеин, а не толкова нивото на общия холестерол. Повечето от тези рискови фактори се усилват взаимно – например наличие на диабет при затлъстяване. Общо тези десет фактора са причина за 91% от случаите на инсулт по света.

Интересно е обаче, че тежестта на някои от тези рискови фактори варира в различните световни региони. Например високото кръвно налягане като рисков фактор има тежест от 38.8% в Западна Европа, Северна Америка и Австралия и 59.6% в югоизточна Азия. Рисковият фактор на алкохола е най-нисък в Западна Европа и най-висок в Африка и южна Азия. Рисковият фактор, идващ от ниска физическа активност, е най-силен в Китай.

Авторите на изследването извеждат три основни извода от него:

1. Инсултът е болест която може да бъде избегната, без значение на факторите възраст и пол.

2. Относителната тежест на рисковите фактори може да бъде повлияна от специфични за отделните региони програми за превенция.

3. Допълнително изследване е нужно за възможностите за превенция на инсулта за различни групи от населението, разделени по пол, възраст, етнос и регион.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com