Изследване показва каква е връзка между храненето и сърдечно-съдовите заболявания

3332
Изследване показва каква е връзка между храненето и сърдечно-съдовите заболявания
Снимка: iStock/ Guliver

Британски учени са анализирали връзката на някои храни с риска от сърдечно-съдови заболявания и ранна смърт, предаде БГНЕС. Списъкът на смъртоносните храни включва шоколад и други сладки храни, масло и бял хляб, както и сладки напитки и конфитюри. Резултатите от изследването са публикувани в списанието „BMC Medicine“. 

За да проучат ефекта от диетата върху риска от сърдечно-съдови заболявания и смъртност, учени от Оксфордския университет, заедно с колеги от Австралия и Китай, анализират данни от британската UK Biobank. Дългосрочно проучване, което изследва приноса на генетичната предразположеност и взаимодействието с околната среда, включително храненето, на развитието на някои заболявания.

Ето коя храна прави живота на мъжете по-кратък

Червеното месо скъсява продължителността на живота на мъжете. Вестник „Експрес” съобщи за това, цитирайки данните на проучв...

За анализа са избрани общо 116 806 възрастни британски лица на възраст от 37 до 73 години, които за първи път са участвали в проучването в периода от 2006 до 2010 г. и за които има данни за регистрация на хоспитализации и смъртни случаи съответно до 2017 и 2020 г.

Авторите свързват честотата на заболяванията и смъртта с диетата на участниците и идентифицират два често срещани хранителни навика, които увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания и преждевременна смъртност. Един от тях се характеризира с голямо количество шоколад и други сладкарски изделия, масло и бял хляб с малък дял пресни плодове и зеленчуци. Втората се характеризира с високо съдържание на сладки безалкохолни напитки, плодови сокове и конфитюри, шоколад, бонбони, захар, масло и сирене.

Сред привържениците на първата диета има предимно мъже на възраст под 60 години, които също пушат, не спортуват и често са с наднормено тегло или хипертония. Техният риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания е по-висок от този при хора над 60 години, които не са били с наднормено тегло или затлъстяване и които са яли по-здравословни храни.

Вторият стил на хранене се следваше предимно от жените. Въпреки факта, че повечето от тях не пушат и са физически активни, много от тях съобщават за висок холестерол, наднормено тегло, диабет и хипертония.

Кои храни намаляват риска от инфаркт и инсулт?

Разнообразни храни, които съдържат големи количества антиоксиданти и витамини, като зелени листни зеленчуци, моркови, домати, пълнозърн...

"Сърдечно-съдовите заболявания са една от водещите причини за смърт и инвалидност във Великобритания и основната причина за това е лошата диета", каза ръководителят на проучването Кармен Пиернас от първичната здравна грижа в съобщение за „Springer Nature“ на Оксфордският университет. Повечето препоръки за хранене се основават на хранителните вещества в храните, а не на самите храни и това може да обърка. Нашите резултати помагат да се идентифицират конкретни храни и напитки, които могат да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания и смъртност".

Авторите се надяват, че техните открития ще помогнат за разработването на препоръки за хранене, които ще помогнат на хората да се хранят по-здравословно и ще намалят риска от сърдечни заболявания.

Учените също така отбелязват, че наблюдателният характер на тяхното проучване не позволява да се правят изводи за причинно-следствена връзка между диетата, сърдечно-съдовите заболявания и смъртността.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com