Японци помогнаха на стерилни мъже да станат бащи

7403
Японци помогнаха на стерилни мъже да станат бащи
Снимка: Thinkstock/Guliver

Японски медици заявиха за успешното приключване на експеримент, в който те помогнали на 14 стерилни мъже да заченат дете, използвайки техни недоразвити сперматозоиди и специален метод за електростимулация на яйцеклетките, става ясно от статия, публикувана в сп. PNAS.

Според статистиката на СЗО днес около 8% от мъжете, живеещи в развитите страни, са търсили лекарска помощ във връзка с трудности със зачеването на дете. Около 16% от тях наистина страдат от безплодие, свързано с развитието на варикоцеле, диабет или наличие на генетични дефекти, нарушаващи цикъла на формиране на сперматозоиди.

Какво причинява безплодието при мъжете

Замърсените вода, храна и въздух с така наречените фталати – една от ключовите съставки на повечето пластмаси, влошава подвижност...

Сред последната група има и мъже, които всъщност не се явяват безплодни – техните недоразвити сперматозоиди имат всичко необходимо, за да оплодят яйцеклетка, просто не могат да я достигнат и да проникнат в нея поради липсата на "опашка", разказва Ацуши Танака от Болницата на Светата майка във Фукуока (Япония).

Танака колегите му разработили методика, която дава на такива мъже възможността да продължат рода, без да прибягват до генна терапия и други потенциално опасни методи.

Когато учените експериментирали с безплодни хамстери, забелязали, че техните недоразвити сперматозоиди при определени условия могат просто да се "вградят" в яйцеклетката ,която ги поглъща и започва да формира зародиш.

Биолозите признават, че и по-рано са правили опити за подобни процедури, но те завършвали неуспешно поради един пропуск – учените не отчитали, че за успешно оплождане са необходими колебания в концентрацията във вътрешността и отвън на яйцеклетката. Танака и колегите му успели да повторят тези колебания, използвайки специална методика за електростимулация на клетките.

Стресът е 100% свързан с мъжкото безплодие

Стресът е еднозначен фактор за понижаването на фертилността при мъжете ,заради влошаването на качеството на спермата, категорични са уч...

След като отработили системата за оплождане на гризачи, учените пристъпили към експерименти с участието на доброволци.

Както показал пилотният проект, всичките 14 семейни двойки в експеримента успели успешно да заченат дете. Всички бременности преминали нормално, децата се родили живи, без генетични дефекти и с нормална маса, нямат проблеми с изоставане в умствено или физическо развитие.

Единственият проблем на метода според признанието на Танака е сравнителната му неефективност – биолозите изразходвали около 700 яйцеклетки за получаването на 14 зародиша. Това според учения може значително да ограничи приложимостта на метода в клинични условия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com