Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Желатин - за какво е полезен

09 юли 2024, 16:03 часа

Желатинът е вещество, получено от животински колаген. Той е безвкусен и безцветен, така че обикновено се използва като сгъстител и стабилизатор в добавки и храни. Често се среща в малки количества в храните, но може да се намери и в търговската мрежа като добавка, пише изданието Health. Изследванията показват, че желатинът помага при състояния като диария, чупливи нокти, стареене на кожата и остеопороза,допълва още изданието и изброява ползите от това хранително вещество.

Ползи от желатина

Колагенът е широко рекламирана добавка за здравето на кожата и проучванията показват, че добавките с колаген могат да насърчат хидратацията и еластичността на кожата. Желатинът и колагенът обаче са два различни животински продукта и в момента има много по-малко изследвания за ползите от желатина.

Помага ли желатинът на ставите и как да го разредим правилно?

Изследователите смятат, че желатинът е особено полезен за зарастване на рани, тъй като е много съвместим с човешката кожа.

Проучване с плъхове установи, че приемането на желатин от японска есетра повишава антиоксидантната активност и подобрява текстурата на кожата, но не е известно дали това работи при хора.

Желатинът също може да помогне за подобряване на здравето на костите. Колко ефективен може да бъде в това отношение обаче все още не е известно на науката.

Изданието съобщава, позовавайки се на проучване, че приемането на желатинова добавка, обогатена с витамин С, подобрява синтеза на колаген при мъже, извършващи периодични упражнения. Тъй като колагенът спомага за придаването на структура и здравина на костите, синтезът на колаген може да подобри здравето на костите и да предотврати наранявания на опорно-двигателния апарат. 

Някои изследвания показват, че специален вид желатин, наречен желатин танат - той може да помогне за лечение на остра диария или гастроентерит (стомашен вирус) при деца. Изданието допълва , че според проучване установи, че децата, които са получавали желатин и разтвор за перорална рехидратация, са имали значително намаляване на движенията на червата, подобрена консистенция на изпражненията и по-кратка продължителност на заболяването в сравнение с тези, които са получавали само разтвор за перорална рехидратация.

Учените отбелязват, че желатинът е източник на протеини. Има известно количество натрий и следи от микроелементи като фосфор, калий и желязо, но тази съставка почти не съдържа мазнини или въглехидрати, съобщава още изданието.

Помага ли желатинът на ставите и как да го разредим правилно?

Важно: Статията не замества балансираното хранене о консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес