Йогата намалява депресията по време на бременност

15037
Йогата намалява депресията по време на бременност

Йогата намалява депресията при бременните жени и засилва майчинската връзка с бебето, установиха американски учени.

Това е първото изследване, доказващо, че йогата е ефективно средство за борба с депресията при бъдещите майки. Хормоните по време на бременност причиняват промени в настроението, в резултат на които една пета от жените изпадат в тежка депресия.

Но изследването на учените от университета в Мичиган установи, че йогата, която от години се препоръчва като средство за облекчаване на стреса, може да намали депресията. Бъдещи майки с висок риск от ментални проблеми намерили сериозно успокоени от депресивните симптоми, след като се включили в 10-седмична йога програма. Освен това те съобщили за по-силна привързаност към бебето в утробата си.

"Чували сме за бременни жени, които тренират йога, за да намалят стреса, но досега нямаше данни доколко ефективен е този метод. Нашето изследване предлага обещаващо първо доказателство, че изпълващата ума йога може да е ефективна алтернатива на лечението с лекарства на бременни жени, проявяващи признаци на депресия. Тя допринася за благосъстоянието както на майката, така и на бебето", казва авторката на проучването Мария Музик.

Разстройването на психическото здраве по време на бременност, включително депресия и тревожност, се превърна в сериозен проблем за здравето на бъдещите майки. Хормоналните промени, генетичното предразположение и социални фактори стават причина бременните жени да изпитват постоянна раздразнителност, изтощение и неспособност за справяне със стреса. Ако не бъдат лекувани, тези симптоми могат да създадат сериозни рискове за здравето както на майката, така и на бебето, включително слабо наддаване на килограми, прееклампсия, преждевременно раждане и нарушена връзка с новороденото.

Редактор: Георги Иванов

Йогата е полезна след инсулт

Йогата е полезна за възстановяването след инсулт, показват резултатите от ново проучване на американски учени, предаде БГНЕС. Пациенти...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com