Как 1 чаша кафе дневно може да провокира диабет?

31899
Как 1 чаша кафе дневно може да провокира диабет?
Снимка: Pexels

В почти всички изследвания за ползите от кафето се споменава способността на кофеина да нормализира нивата на кръвната захар - и това често е база на препоръката за пиене на две до три чаши кафе на ден. Но невинаги се споменава, че кафето действително може да повиши инсулиновата толерантност на клетките и по този начин да провокира развитието на диабет.

При някои хора дори малка чаша кафе може да повиши нивата на кръвната захар. Как да разберете дали можете да пиете кафе и колко?

Комбинацията от кофеин и захар

Ако нямате специфичен здравословен проблем, кръвната ви захар никога не се е повишила до горната граница, панкреасът ви произвежда инсулин в правилното количество и клетките ви реагират нормално при консумацията на захар, най-вероятно кафето няма да ви навреди. И в случая може да си позволите чаша или дори две на ден.

Но ако страдате от метаболитен синдром, преддиабет и още повече - диабет тип 2, кафето най-вероятно е опасно за вас.

Ако страдате от диабет, по-добре забравете за тази закуска

Пациентите, диагностицирани с диабет тип 2, със сигурност знаят, че трябва да избягват определени храни. Но дори и в този случай те чес...

Това е така, защото клетките на здрави хора и хора с диабет реагират по различен начин на кофеина. Проучване показа, че кофеинът може значително да повиши нивата на кръвната захар при хора с диабет. Доброволците, които са участвали в него, са приемали 250 mg кофеин два пъти дневно. В резултат нивото на кръвната им захар се е увеличило с 8%

Очевидно кофеинът влияе върху реакцията на организма към инсулина - хормона, който позволява на захарта да навлезе в клетките и да се превърне в енергия.

Кофеинът намалява чувствителността на клетките към инсулин, поради което захарта от храната не се усвоява правилно. В случая тялото ни е принудено да произвежда повече инсулин - отново и отново.

Ако имате преддиабет или диабет, има вероятност тялото ви вече да не реагира добре на инсулин и след хранене кръвната ви захар да се повишава повече от нормалното. Но ако едновременно с храната изпиете чаша кафе, чувствителността на клетките намалява, нивото на захарта се повишава и достига опасно високи стойности.

Друго проучване доказва, че рискът от проявата на всички тези ефекти е по-висок, ако консумирате кафето на гладно.

Цената на кафето скочи двойно заради климатичните бедствия в Бразилия

Световните цени на кафето бързо се покачват. Причините са в голямото засушаване през последните 20 години в комбинация с най-тежките ст...

Всичко това може да доведе до развитие на диабет или ако вече имате диабет - до по-висок риск от усложнения на заболяването, като увреждане на нервите или сърдечни заболявания.

Защо кофеинът ни влияе по този начин?

Учените все още не могат да отговорят категорично на този въпрос, но имат някои предположения. Възможно е кофеинът да повиши нивата на определени хормони на стреса - като адреналин, например, които пречат на усвояването и преработката на захарта. Факт е, че адреналинът е в състояние да блокира протеина аденозин, който контролира количеството инсулин, произвеждано от тялото, както и да окаже влияние върху начина, по който клетките реагират на него.

Блокирайки аденозина, кофеинът не му позволява да си свърши работата - и нивата на кръвната захар се повишават.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com