Как да подобрим съня: 10 златни съвета

7156
Как да подобрим съня: 10 златни съвета
Снимка: iStock/Guliver

Добрият сън е толкова важен за здравето на тялото, колкото и балансираното хранене. Нарушението на съня може да причини развитието на съдови и сърдечни заболявания, затлъстяване, депресия. Сънят е от съществено значение за стартиране на процесите на регенерация, той насърчава подмладяването на тялото на клетъчно ниво. Ето защо е важно да се следи количеството и качеството на съня.

1. Един час преди лягане изключете телевизора и компютъра, опитайте се да не използвате телефона си, да не четете книги, да не вършите домакински задължения и друга работа. Всичко това стимулира нервната система и пречи на съня. Можете да слушате спокойна музика или да направите равносметка на деня.

7 грешки, които допускаме всяка сутрин

Всички сутрини са пълен хаос, а вина за това носим самите ние. Това са няколко неща, които не бива да правиш сутрин. Забрави ги и ги из...

2. Известно е, че телесната температура намалява вечер, затова вземете топла вана преди лягане. Когато телесната температура се повиши изкуствено след баня и се върнете в хладното легло, това ще помогнете на тялото ви бързо да се адаптира към оптималната температура.

3. Яжте правилно вечер. Изпийте чаша обезмаслено мляко, банан, малко ядки или маруля. Тези храни съдържат съставки, които причиняват сънливост.

4. Тялото се нуждае от витамин В6, за да произвежда серотонин и мелатонин. Намира се в мазната риба, шам-фъстъка, чесъна.

5. Чаша чай от лайка също ще ви помогне да заспите, тъй като напитката съдържа глицин, който отпуска мускулите и успокоява нервите. Особено полезно е този чай да се пие заедно с мед.

6. Яденето на въглехидрати също причинява сънливост, така че може да си струва да включите пълнозърнести макаронени изделия, ориз и сладки картофи във вашето меню.

12 хитри начина да заспиваш по-лесно

Мнозина страдат от проблеми при заспиване и търсят ефикасни начини да си осигурят спокоен сън и безпроблемно заспиване веднага след ляг...

7. Изключете захарта, кофеина и алкохола в края на деня, тъй като тези храни са основната причина за неспокоен сън.

8. Създайте подходяща атмосфера в спалнята, стаята трябва да е спокойна и тиха. Купете тапи за уши и маска за сън, ако е необходимо.

9. Етеричното масло от лавандула помага да се отпуснете преди лягане. Достатъчно е да нанесете няколко капки от продукта върху възглавницата, но основното е да не прекалявате, в противен случай можете да получите обратен ефект.

10. Изключете Wi-Fi рутера си, тъй като електромагнитните вълни пречат на нормалния сън.

И накрая - опитайте се да си лягате по едно и също време всеки ден. Тялото скоро ще свикне с новия график. Не забравяйте, че правилният сън е важен за вашето физическо и психологическо благосъстояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com