Как да се предпазим от деменция и болестта на Алцхаймер?

19649
Как да се предпазим от деменция и болестта на Алцхаймер?
Снимка: iStock

Защитата от деменция и болестта на Алцхаймер е важен аспект от поддържането на когнитивното здраве и качеството на живот с напредването на възрастта. Въпреки че няма гарантиран метод за пълно предотвратяване на тези състояния, има няколко начина на живот, които можете да направите, за да намалите риска и евентуално да забавите появата им. Ето някои основни стратегии, които ще ви помогнат да се предпазите:

Включете се в редовни физически упражнения

Заниманията с редовна физическа активност, като бързо ходене, плуване или каране на колело, могат значително да намалят риска от деменция и Алцхаймер. Стремете се към поне 150 минути упражнения с умерена интензивност всяка седмица.

Възприемете здравословна за мозъка диета

Спазвайте балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бедни протеини и здравословни мазнини като омега-3 мастни киселини. Намалете до минимум консумацията на преработени храни, наситени мазнини и сладки закуски. Разгледайте средиземноморската диета или диетата DASH, които са показали положително въздействие върху здравето на мозъка.

Поддържайте умствена стимулация

Поддържайте ума си активен, като редовно го предизвиквате с пъзели, четене, усвояване на нови умения или хобита, които изискват умствени усилия. Отлични примери са кръстословиците, судоку, свиренето на музикален инструмент или изучаването на нов език.

Общувайте и поддържайте връзка

Поддържайте силна социална мрежа и участвайте в смислени социални контакти. Социалната ангажираност е свързана с намален риск от влошаване на когнитивните способности. Присъединете се към клубове, работете като доброволец или участвайте в групови дейности, за да укрепите социалните връзки.

Учени: Хората, които ядат тези храни, не се разболяват от Алцхаймер

Почивайте си достатъчно

Дайте приоритет на качествения сън и се стремете към 7-8 часа спокоен сън всяка нощ. Лошите модели на сън, като сънна апнея или безсъние, са свързани с по-висок риск от влошаване на когнитивните способности.

Управлявайте хроничните заболявания

Вземете мерки за справяне с хронични заболявания като диабет, хипертония и висок холестерол. Тези състояния могат да увеличат риска от деменция и Алцхаймер, затова работете в тясно сътрудничество с Вашия доставчик на здравни услуги, за да ги контролирате.

Поддържайте здравословно тегло

Затлъстяването в средна възраст е свързано с по-висок риск от деменция в по-късна възраст. Приемете здравословен начин на живот, който включва редовни физически упражнения и балансирана диета, за да поддържате здравословно тегло.

Необичайни признаци за развитие на болестта на Алцхаймер

Предпазвайте главата си от наранявания

Травмите на главата, особено тези, които водят до загуба на съзнание, са свързани с повишен риск от развитие на деменция. Използвайте предпазни колани в превозните средства, каски при каране на велосипед или участие в контактни спортове и вземете предпазни мерки за предотвратяване на падания.

Управлявайте стреса

Хроничният стрес може да допринесе за влошаване на когнитивните способности. Намерете здравословни начини за справяне със стреса, като например практикуване на осъзнатост, прилагане на техники за релаксация или търсене на подкрепа от близки хора.

Останете психически и социално активни: Занимавайте се с интелектуално стимулиращи дейности, като четене, усвояване на нови умения или игра на стратегически игри. Освен това поддържайте активен социален живот, като прекарвате време с приятели, семейството и участвате в обществени събития.

Помнете, че макар тези стратегии да помагат за намаляване на риска от деменция и болестта на Алцхаймер, те не могат да гарантират пълна превенция. Важно е да се консултирате с Вашия доставчик на здравни услуги за индивидуални съвети и редовни прегледи, за да следите когнитивното си здраве.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com