Как да спасите силно дехидратираната кожа?

13156
Как да спасите силно дехидратираната кожа?
Снимка: Архив

Всяка кожа, независимо от нейния тип (суха, нормална, комбинирана, мазна), може да пострада от дехидратация. Тогава се появяват усещания като парене, щипане и опъване на кожата. Рискът от дехидратация е особен висок през студените месеци.

Как да разпознаете дехидратацията и да се справите с нея, може да разберете в следващите редове.

Дехидратирана кожа – симптоми и причини

Дехидратираната кожа губи своя блясък и създава усещане за дискомфорт. То се изразява в щипане и усещане за опъване на кожата, което се усилва след вземане на душ или измиване на лицето.

Причините за дехидратация на кожата обикновено се крият в околната среда – студ, вятър, мръсен въздух. Точно затова зимата е рисков сезон. Също така, дехидратацията може да бъде повлияна и от липсата на вода в организма, вредни фактори като тютюнопушене и алкохол, емоционални фактори като стрес и преумора, а нерядко и при прекомерна употреба на много агресивни почистващи и ексфолиращи продукти.

Как да се справите?

Има някои основни стъпки и правила за справянето с дехидратирана кожа. Важно е да се погрижите и да обърнете внимание на проблема, тъй като дехидратацията може да доведе до преждевременно остаряване на кожата и появата на бръчки.

1. Диагностика

От полза е да направите диагностика при козметик или дерматолог, за да определите точно вашия тип кожа, както и потенциалните причинители на дехидратацията.

2. Внимание към почистващите продукти

При наличието на подобен проблем трябва да сте особено внимателни към избора си на почистващи продукти. Няма как да изоставите почистването на лицето, особено в такъв момент – чистотата на кожата е най-важна при грижата за нея. Задължително прекратете употреба на почистващи продукти съдържащи алкохол – той допълнително изсушава и раздразнява кожата. Търсете щядащи измиващи продукти без детергенти, сулфати, парабени, сапун и по възможност без парфюм. Заложете на хипоалергенни продукти, продукти, съобразени за чувствителна кожа и такива, които хидратират докато почистват. Консистенцията е препоръчително да бъде по-мека и кремообразна. Такъв тип продукти можете да откриете в ArthaBeauty.

Не забравяйте употребата на тоник при почистване, за да балансирате pH-то на кожата. Подберете такъв, който възвръща хидратацията и е одобрен за чувствителна кожа.

В такъв период забравете за агресивните ексфолианти и пилинги, тъй като те могат да влошат проблема.

3. Хидратираща грижа

Изберете хидратиращи кремове, които са одобрени за чувствителна кожа и такива, които поддържат естествения баланс на кожата. Не е необходимо да нанасяте по-големи количества от продукта върху лицето си – повече не означава по-добре, дори може да постигнете обратния ефект. Употребявайте хидратиращи кремове задължително след всяко измиване на лицето, сутрин и вечер.

- Ключови съставки в борбата с чувствителна и дехидратирана кожа са:

- Роза – кралицата на цветята има антисептични и успокояващи свойства, също и добре задържа влагата в кожата.

- Пептиди – това са „умни“ молекули, които откриват точно какво не достига на кожата за да бъде тя оптимално здрава и стимулират производството на необходимия елемент.

- Алое Вера – известно със своите успокояващи и хидратиращи свойства.

4. Заобикалящата среда и други фактори в ежедневието

Не се излагайте на екстремни температури. Пазете лицето си от агресивен студ и вятър, също и от излагане на слънце, чрез подходящ слънцезащитен фактор.

У дома поддържайте здравословна температура, без прекомерно затопляне на въздуха, тъй като това само спомага изсушаването и изпаряването на влагата от кожата. Избягвайте задимени помещения и такива със замърсен въздух.

Изключително важно е да се погрижите за собствената си хидратация – минималния ежедневен прием на вода в тялото трябва да бъде 1,5 литра. 15% от водата в организма ни се концентрира в кожата, затова не я оставяйте жадна.

Включете повече плодове и зеленчуци в менюто си – те също са източник на хидратация за организма.

При измиване на лицето в никакъв случай не подсушавайте търкайки с хавлиена кърпа. Това грубо триене може да влоши дискомфорта. Използвайте еднократни сухи кърпички, или попивайте с памучна кърпа и нежни, потупващи движения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com