Как гроздето ни прави по-здрави?

7556
Как гроздето ни прави по-здрави?
Снимка: iStock

Гроздето е плод, чиито свойства са оценени от хилядолетия. Това дълголетно растение предпазва от цивилизационни болести, вкл. срещу хипертония или рак. В допълнение, най-доброто вино, здравословно масло и вкусни стафиди се правят от гроздови плодове. Какви други свойства притежава гроздето и каква е тяхната употреба?

Свойствата на гроздето също са оценени от съвременната нетрадиционна медицина - дори е създаден специален раздел, който се нарича ампелотерапия, т.е.лечение с грозде, гроздов сок и дори вино. Нищо чудно - гроздето е съкровищница от витамини и минерали. То съдържа витамини С и А, витамини от група В, калий, фосфор, както и калций, магнезий, цинк, мед и желязо. В допълнение, гроздето е един от малкото плодове, които съдържат йод - от съществено значение за функционирането на щитовидната жлеза. Те също са алкални, което помага да се отървете от киселините, натрупани в тялото.

Гроздето ще убие раковите клетки

Гроздето дължи своите противоракови свойства на флавоноидите, които се намират в гроздови семки, кори и стъбла, както и витамини С и А. Флавоноидите, както и витамините С и А, са естествени антиоксиданти ( известни също като антиоксиданти), които изчистват свободните радикали от организма, отговорни за развитието на неопластични заболявания. Според изследванията проведени досега от учени, екстрактът от гроздови семки ефективно унищожава раковите клетки, включително рак на кожата, зърното, червата, белия дроб , стомаха, простатата.

Гроздето предпазва органите от метаболитен синдром

Бялото, червено и черно грозде, благодарение на съдържащите се в тях полифеноли, може да предпази от увреждане на органите по време на развитието на метаболитен синдром. Учени от университета в Мичиган представиха резултатите от своите изследвания на конференцията за експериментална биология в Бостън (САЩ) през 2020 г. 

Грозде и отслабване

Гроздето може да подпомогне процеса на отслабване, тъй като съдържащият се в него ресвератрол подпомага намаляването на теглото. Учените твърдят, че ресвератролът подобрява разграждането на телесните мазнини. Освен това е доказано, че използването на ресвератрол подобрява инсулиновата чувствителност на клетките, в резултат на което е възможно да се регулират нивата на глюкоза и инсулин, което косвено има положителен ефект върху намаляването на теглото и количеството на мастната тъкан в тяло. Черната гроздова кора съдържа най-голямо количество ресвератрол.

Хората на диета за отслабване обаче трябва да ядат грозде умерено, тъй като те са доста калорични плодове: една порция от 100 г е 69 ккал.

Грозде - използване в козметиката

В гроздето можете да намерите много мед, хром и цинк - елементи, които влияят върху еластичността на кожата. Освен това, съдържащият се калий определя нейната твърдост. А манганът и желязото, които също са в изобилие в тези сладки плодове, придават на кожата хубав, здрав цвят. Струва си да се знае, че тези елементи, в комбинация с витамин С действат като лекарство: те успокояват възпалението и дразненето на епидермиса. Освен това гроздето намалява прекомерната секреция на себум, поради което е често срещана съставка в козметиката, предназначена за грижа за мазна кожа.

Учените са открили, че шепа пресни лозови листа, добавени към гореща вода, детоксикират и почистват кожата. Такава вана се препоръчва особено вечер, защото отпуска и подобрява вашето благосъстояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com