Как влияе кафето на кръвното?

103170
Как влияе кафето на кръвното?
Снимка: Free-Photos/Pixabay

Ако страдате от високо кръвно налягане, определено трябва да се запознаете с ефекта на кафето върху този показател за състоянието на организма.

Тази статия ще предостави най-балансираната информация, въпреки че някои аспекти на разглеждания въпрос все още не са напълно изяснени. Моля, обърнете внимание: информацията по-долу не трябва да се тълкува като медицински съвет. Ако възнамерявате да направите промени в диетата или поведението си, за да намалите кръвното налягане, не забравяйте да се консултирате първо с Вашия лекар.

Невероятната полза от кафето за бъбреците

Кафето е една от най-популярните освежителни напитки в света. Учените са открили, че то може да предотврати заболяване, което засяга 15...

Кофеин и високо кръвно налягане

Всеки знае, че кафето съдържа кофеин. Но как влияе на кръвното налягане? Всички сме чували, че кофеинът е стимулант. Какво означава това? Как този стимулант влияе на човешкото тяло на практика? Всъщност кофеинът може да причини безпокойство, тревожност и високо кръвно налягане при някои хора. Но има твърде много варианти за развитие на събитията и фактори, влияещи върху него. Например от колко време пиете кафе и колко често? Мъж или жена сте? Вашите родители страдали ли са от високо кръвно налягане? Показвате ли вече признаци на това състояние?

Според повечето проучвания две чаши кафе от 250 мл могат да повишат систоличното кръвно налягане с 3-14 mmHg и диастолното кръвно налягане от 4-13 mm Hg. Едно от прегледаните проучвания съобщава за много по-ниски нива, но има и връзка между кофеина и повишеното кръвно налягане.

Изследване на кафето и кофеина

Признаците, че трябва да намалите кафето

Кафето е огромна част от живота на много хора. Той е пръв приятел в мисията да се ободрим и да имаме силен тласък на енергия сутрин, на...

Изключително интересни резултати са получени от проучване, продължило 12 години и обхванало 155 хиляди жени. Отбелзано било, че пиенето на газирани напитки с кофеин повишава кръвното налягане, докато пиенето на кафе не. Нещо повече, изследователите предполагат, че пиенето на кафе с кофеин намалява риска от високо кръвно налягане при жените.

Известно е, че при хора, които обикновено не приемат кофеин, една изпита кофеинова напитка предизвиква внезапен, временен скок на кръвното налягане. Има няколко обяснения за това явление. Конвенционалната мъдрост е, че кофеинът свива кръвоносните съдове, като блокира аденозин, хормон, който ги поддържа в нормалното им, относително разширено състояние. В допълнение, кофеинът стимулира отделянето на кортизол и адреналин, което може да доведе до незабавно повишаване на кръвното налягане.

Въпреки това някои скорошни изследвания показват, че дългосрочните и редовно пиещи кафе развиват резистентност към ефектите на кофеина. Поради това те нямат значително повишаване на кръвното налягане в дългосрочен план. Трябва обаче да се отбележи, че само малък брой учени споделят това мнение.

Някои лекари препоръчват да избягвате да пиете кофеин точно преди физическа активност, която вече естествено повишава кръвното налягане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Смес от чесън и мед – за какво най-много помага?

За какво е толкова полезно смутито с куркума и канела?

Домашен лек срещу високо кръвно - ето КОЕ помага най-добре

Чай от жасмин: за какво помага

За какво са полезни ягодите

Защита срещу магнитните бури - Тези малки хитрости ще ви послужат за съюзник срещу тях

Лекар: Това е най-добрият зеленчук за костите

Лекар разкри защо тоалетната хартия е опасна

Лекар разкри какво ще се случи с тялото ви 1 седмица след отказ от захарта

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Смес от чесън и мед – за какво най-много помага?
Смес от чесън и мед – за какво най-много помага?

Чували ли сте за тази смес? Знаете ли какво можете да излекувате с нея? В днешната статия ще ви разкрием част от полезните свойства на двете съставки,...