Какво да ядем за да нямаме анемия и липса на желязо?

23614
Какво да ядем за да нямаме анемия и липса на желязо?
Снимка: Архив

Анемията е страшна болест, която може да покоси, както млади, така и стари. При нея, червените кръвни телца са по-малко, отколкото би трябвало. В зеленото водорасло спирулина обаче и в другите храни, които ще изброим по-долу се съдържа голямо количество желязо, а както знаем, то е основна съставка на хемоглобина. Червените кръвни телца, които определят цвета на кръвта ни, имат и друга важна задача, а именно да пренасят хемоглобин. Храните, които ще ви покажем не бива да са единственото лечение, ако имате анемия. Важно е да се отбележи, че това е заболяване, което може да доведе до сериозни увреждания. Въпреки това обаче, храненето с ефикасни хранителни продукти може да допринесе за справянето със състоянието по-лесно. Вижте кой плод е много добро средство срещу анемия и не само.

Спирулина и водораслите

Всички знаем, че водораслите са изключително питателни. За съжаление обаче, в българската кухня те присъстват рядко. Спирулина е вид водорасло, което лесно можете да си набавите и е с повече от 20 пъти желязо, спрямо спанака. Благодарение на витамините и минералите, тя се усвоява по-бързо от хранителните добавки в търговската мрежа. Прясната Спирулина подобрява имунната система, вдига нивата на хемоглобина и укрепва кръвоносните съдове. Много бременни жени използват спирулина, вместо други синтетични добавки, по този начин си набавят нужните антиоксиданти по натурален начин. Вижте повече как свежата спирулина спомага за борбата с анемията на https://spirulina.bg/spirulina-i-anemiya/.

Червеното цвекло

Това е един зеленчук, който има безспорни полезни свойства. Той не само, че е с огромно съдържание на желязо, ами притежава и витамини, фибри и калции. Главната суперсила на този зеленчук е че успява да увеличи наличието на кислород в органите. Независимо дали ще го консумирате на сок или сготвен, имайте предвид, че цвеклото цапа доста и докато го приготвите е добре да внимавате.

Мед и спирулина

Пчелният мед е една от най-използваните съставки в народната медицина. Възможностите на меда са безгранични - от лекуване на болно гърло до повишаване на желязото в организма. Можете да смесите лъжичка спирулина с една голяма лъжица мед и така да засилите ударно силите на тялото ви. Друг много популярен метод за борба с анемията е лъжица мед, масло и сушена коприва. Тази смес се хапва 3-4 пъти дневно по лъжица. Ако пък обичате ядките, тогава можете да смесите мед с ядки и да ги хапвате, като междинно хранене следобед, примерно.

Копривата и спанака

И двете зелени растения са прекрасно допълнение към хранителните ви навици. И двете можете да ги направите на смутита, сокове и супи и в този им вариант няма никакви лимити, колко ще изконсумирате. Прясната коприва на сок, може да се пие по 1-2 лъжици преди ядене. Тези растения са натурални начини да си набавите повече желязо.

Соя и сусам

Всеки човек има необходимо количество от желязо, което трябва да приеме за деня. В една чаша соя е налично половината от това количество. Същото важи и за сусама и особено за черния сусам. Той може да се консумира накиснат във вода и смачкан с мед. Тази смес е доста вкусна и почти всички я предпочитат пред останалите храни подходящи за болни от анемия. Възможно е даже вместо вода да се използва мляко, като така става вкусна, хранителна напитка.

Червените кръвни телца се формират в костния мозък и ако този процес по някакъв начин е нарушен, тогава налице е анемия. Друг вариант, при които също говорим за анемия е когато червените кръвни телца умират по-бързо, отколкото трябва. Тук причините може да са десетки, но всяка една от тях води до анемия. Защо са толкова важни тези кръвни телца ли? Ами, те отговарят за това колко кислород ще стигне до органите. Без кислород органите спират функциите си, а с намален кислород, ги забавят. За съжаление, анемията е толкова разпространена под най-различни форми, че днес медицинските специалисти говорят за към 400 вида анемия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com