Какво се случва с тялото, ако ядете майонеза всеки ден

13849
Какво се случва с тялото, ако ядете майонеза всеки ден
Снимка: iStock

Майонезата е популярен сос, който много от нас добавят към салати, сандвичи и други ястия, за да се насладят на по-богат вкус. Въпреки това, консумацията на тази храна всеки ден може да има различни ефекти върху тялото ви. Те са свързани не само с натрупване на излишни килограми, но и с повишаване на кръвното и холестерола. При залагането на качествен продукт, консумиран в разумни количества, са възможни някои ползи като осигуряване на енергия и набавяне на някои витамини.

Ефектите на майонезата върху тялото: какво трябва да знаете

Това е висококалоричен продукт поради високото съдържание на масло и яйца в състава му. Ако го консумирате в големи количества, това може да доведе до наддаване на тегло, тъй като приемате допълнителни калории. Продуктът съдържа наситени и трансмазнини, които могат да повишат нивата на "лошия" холестерол в кръвта и да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания. Често той съдържа и много сол, което може да доведе до високо кръвно налягане и повишен риск от хипертония.

Домашна руска майонеза, готова за 5 минути

Много майонези, закупени от магазина, съдържат добавки, консерванти и изкуствени аромати, които могат да имат отрицателни ефекти върху здравето.Редовната консумация на тези продукти може да доведе до ограничено разнообразие в диетата ви, тъй като тялото се насища бързо и съответно няма възможност да консумира други питателни и разнообразни храни.

Някои хора могат да изпитат алергична реакция или непоносимост към съставките на майонезите особено ако съдържат яйца или други алергени.

Ако се консумира умерено и в разумни количества, тази храна има някои ползи за организма. Ето някои от положителните страни на продукта:

  • Източник на енергия - съдържа калории и мазнини. Консумиран в умерени количества може да помогне за поддържане на енергийните нива в тялото.
  • Набавя витамин К – продуктът може да бъде източник на витамин К, който е важен за здравето на костите и съсирването на кръвта.
  • Източник на лесно достъпни мазнини - продуктът съдържа мазнини, които са важни за усвояването на някои витамини (A, D, E, K) и метаболизма.
  • Вкус и текстура – продуктът добавя богат вкус и кремообразна текстура към храните, което може да ги направи по-приятни за ядене.

Важно е да запомните, че консумацията на майонезени сосове в умерени количества, особено ако ги приготвяте у дома с естествени съставки и спазвате правилните условия за съхранение, може да бъде безопасна. Въпреки това, консумиран в големи количества и всеки ден, този продукт може да има отрицателни ефекти върху вашето здраве, според руското издание Лента.

Още: Божествено вкусна майонеза само с белтъци

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: Тези лекарства повишават риска от високо кръвно

Бързо отслабване: Яжте този зеленчук поне 2 пъти седмично

Учени: Това е най-добрият сок за сърцето

7 алкални храни, които предпазват от инфаркт и наднормено тегло

Столична дентална клиника предлага безплатни прегледи за деца

3 симптома на много опасни заболявания, които е лесно да пропуснете

Какъв магнезий да си купя – видове, ползи и за какво помага

Наследява ли се хипертонията?

Този зеленчук сваля холестерола и предпазва костите

Бучката под мишницата е опасен симптом за жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com