Кардиолог: Тези зеленчуци са убиец на високия холестерол

5088
Кардиолог: Тези зеленчуци са убиец на високия холестерол
Снимка: iStock

В съвременното общество е общоприето, че холестеролът е нещо лошо - нещо, което може да причини смърт. Според руския кардиолог д-р Юрий Пикши това вещество е много полезно за човешкото тяло. То е градивен материал за клетъчните мембрани и незаменим елемент за правилното функциониране на нервната система. Освен това то е необходимо за синтеза на витамин D, както и на мъжките и женските полови хормони. Въпреки това, в излишък, холестеролът може да причини много вреди на здравето. На първо място, рязко повишава рисковете от развитие на фатални сърдечно-съдови патологии - инфаркт, инсулт.

Най-добрият начин да избегнете това е да се храните правилно. Но дори като си позволявате забранени храни, можете да поддържате холестеролните си нива под контрол, ако ядете определени зеленчуци редовно, според експерта. Той допълва, че списъкът включва домати, зеле, броколи, патладжан и бобови храни.

Какво се случва с холестерола ви, когато ядете сланина с чесън

Зеленчуци за сваляне на холестерола

"Можете да подобрите здравето си, да нормализирате нивата на холестерола в кръвта и да намалите риска от развитие на опасни заболявания, ако ядете всеки ден изброените зеленчуци", споделя кардиологът.

Той препоръчва консумацията на домати и споделя, че те са богати на полезни вещества – фибри, витамини А, С, РР, К и др.

“Счита се, че любителите на доматите по-рядко боледуват от рак и сърдечни заболявания. Основната заслуга за това е ликопенът, веществото, което придава червения цвят на зеленчука”, казва д-р Пикша. 

“Изненадващо е, че не само обикновеното бяло зеле, но и киселото зеле има способността да регулира холестеролните нива. В допълнение, втората разновидност обогатява добре тялото с витамин С. В продукта има повече от него, отколкото във всеки цитрусов плод”, казва кардиологът. 

“Броколи - благодарение на високото ниво на полезни диетични фибри, нивото на холестерола в кръвта на любителите на този зеленчук винаги ще бъде нормално. Вярно е, че ще трябва да ядете броколи поне 2-3 пъти седмично. И е по-добре варено”, съветва лекарят.

Той допълва, че патладжанът не само предотвратяват образуването на холестеролни плаки, но и помага за поддържане на бъбречната функция под контрол. Експертът препоръчва консумация на патладжани поне през ден, за да се избегне задържане на вода.

“Почти всички бобови растения са много полезни за здравето. Те съдържат много не само протеини, но и фибри. За да намалите нивата на холестерола в кръвта, е достатъчно всеки ден да изяждате около 100 грама грах, нахут или леща”, казва лекарят.

Този знак на глезена издава висок холестерол

Важно: Статията не замества балансирното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Столична дентална клиника предлага безплатни прегледи за деца

3 симптома на много опасни заболявания, които е лесно да пропуснете

Какъв магнезий да си купя – видове, ползи и за какво помага

Наследява ли се хипертонията?

Този зеленчук сваля холестерола и предпазва костите

Бучката под мишницата е опасен симптом за жените

Сваляне на високо кръвно - този известен метод може да навреди на здравето

Високо кръвно? Да го ликвидираме! Жесток списък с хитри и народни цярове срещу него

Страданията с магнитни бури: Ето как да борите с тях и как винаги да сте наясно, ако има

Лекар: Това е най-малко опасният силен алкохол за черния дроб, ако не се прекалява

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com