Картофи и моркови - как е правилно да ги ядат диабетиците

14353
Картофи и моркови - как е правилно да ги ядат диабетиците
Снимка: iStock

Картофите и морковите са полезни зеленчуци. Но в някои случаи са нежелателни в диетата. Руският диетолог д-р Олга Александрова предупреждава, че в определени случаи те може да са вредни дори варени. Това се отнася за тези хора, които страдат от диабет - и двата зеленчука имат висок гликемичен индекс. Това е най-силно изразено след термична обработка на кореноплодите. След консумацията им нивото на захарта в кръвта се повишава значително. Това е така, защото те са нишестени зеленчуци. В случая трябва да се ядат само след сотиране. 

Картофи и моркови при диабет

Експертът предупреждава: ако имате наднормено тегло или имате проблеми със захарта, тогава наличието на кореноплодни култури в диетата трябва да се коригира.

Диетолог съветва да ядете най-вече оранжевия зеленчук след сотиране, това ще помогне за предпазване от проблеми с повишаване на кръвната захар и ще увеличи усвояването на бета-каротин.

Лекар разкри какво се случва с кръвната захар, ако ядете картофи

За тези, които не страдат от висока кръвна захар, картофът е най-добре да се консумира печен. По този начин ще получат повече полза. В печените грудки има много калий, който понижава кръвното налягане, намалява отока и подобрява работата на сърцето.

картофи

Учени от Националния център по хранене на САЩ направиха проучване и установиха, че благодарение на голямото количество калий в състава си, картофът помага за извеждането на излишните течности от тялото и по този начин дори може да доведе до загуба на излишни килограми. Проблеми с наднорменото тегло възникват само ако зеленчукът се консумира пържени или подправен с мазни сосове.

Варени, задушени или печени, картофите дори могат да станат основа на разтоварваща диета, ако вместо риба и месо се консумират с други зеленчуци и подправки. Поради факта, че те имат добри вкусови качества и висока хранителна стойност, богати са на витамини и минерали, лесно се усвояват, намират широко приложение в бебешката и диетичната кухня. Обикновено се препоръчват на пациенти с хронична бъбречна недостатъчност, сърдечно-съдови заболявания, артериална хипертония, атеросклероза и стомашно-чревни заболявания. Но не се препоръчват на диабетици, страдащи от тежки форми на диабет и затлъстяване.

Според привържениците на здравословното хранене традиционните комбинации на този зеленчук с месо, риба или яйца са неприемливи. Счита се, че нишестените храни не се комбинират добре с животинските протеини. Така че, за да преработи консумирания картоф, тялото отделя алкални ензими, които се разтварят от солна киселина, произведена от стомаха за обработка на месото

Още: Тази храна е най-добрият заместител на картофите и ориза - топи мазнините и чисти захарта от кръвта

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com