Кисело зеле - лекар разкри как влияе на холестерола

93948
Кисело зеле - лекар разкри как влияе на холестерола
Снимка: iStock

Киселото зеле е източник на много витамини, освен това се съхранява перфектно без охлаждане - но това далеч не са единствените му предимства.

Как киселото зеле влияе на холестерола?

“Фибрите (диетични фибри), които са част от състава на тази храна, допринасят не само за правилното функциониране на храносмилателната система, но и за намаляване на нивото на "лошия" холестерол. Храните с високо съдържание на фибри са едно от най-добрите средства за здравето на сърцето и кръвоносните съдове”, споделя руският диетолог д-р Сюракшина.

Киселото зеле - тези грешки са причината за появата на слуз в него

Полиненаситените мастни киселини влияят на метаболизма на мастните киселини в черния дроб и предотвратяват реабсорбцията на жлъчните киселини. Това позволява на киселото зеле да намали количеството на "лошия" холестерол и да предотврати образуването на атеросклеротични плаки. Витамин С укрепва съдовите стени, а пробиотиците намаляват риска от развитие на хипертония и исхемична болест на сърцето.

Други ползи от киселото зеле

Коментираният продукт съдържа голямо количество витамин С – 100 грама от него съдържа до 20 мг от витамина на живота, който укрепва имунната система и предотвратява преждевременното стареене на клетките и тъканите. Освен това този продукт изобилства от витамин А, витамини от група В, витамини К и U. Тези вещества предотвратяват появата на много заболявания на стомашно-чревния тракт, включително язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Млечнокиселите бактерии, които се образуват при ферментиране на продукта, са важни за стомашно-чревния тракт. Попадайки в червата заедно, тези бактерии подобряват функционирането им, нормализират полезната микрофлора и потискат вредната. По този начин яденето на коментирания продукт премахва дисбиозата.

Този ферментирал зеленчук ще бъде полезна и вкусна помощ за тези, които искат да отслабнат. Има ниско калорично съдържание: 100 гр съдържат само 17 kcal. И благодарение на високото съдържание на диетични фибри, той бързо засища глада. Витамините от група В участват в липидния метаболизъм и изгарянето на мазнините, а фибрите по принцип ускоряват храносмилателните процеси. Дългосрочната консумация на ферментирали храни води до загуба на тегло и предотвратява по-нататъшно наддаване на тегло.

В 100 гр от ферментиралия зеленчук се съдържат около 35 мг витамин С, а за възрастен това е почти половината от дневната доза. Той е мощен антиоксидант, стимулира защитните сили на организма и помага да се противопоставят на вирусни и бактериални инфекции. Пробиотиците (лактобактерии) също намаляват риска от срив на имунната система и предотвратяват вредното въздействие на патогенната микрофлора.

Още: Лекар разкри по колко най-много кисело зеле може да се яде на ден

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com