Кога се пие пробиотик – преди или след хранене?

198625
Кога се пие пробиотик – преди или след хранене?
Снимка: iStock/Guliver

Пациентите, на които е назначено антибиотично лечение, е важно да приемат пробиотици по време на провеждането му и поне 20 дни след приключване на антибиотичния курс с цел нормализиране на флората на храносмилателния тракт и установяването на баланс в нея. Повечето хора са наясно, че двете лекарства – антибиотици и пробиотици не се приемат едновременно, а е необходим поне двучасов интервал, за да не потиснат или унищожат антибиотиците действието на пробиотиците. Малцина обаче знаят кога е най-доброто време за прием на пробиотик – на гладно или с храна, сутрин или вечер, за да се разгърне полезното му действие и да бъде постигната максимална ефективност.

Как се приемат естествените пробиотици?

Кога се пие пробиотик – преди или след антибиотика?

Приемът на антибиотици унищожава не само вредните бактерии и потиска основните им жизнени функции, но влияе негативно и върху полезните...

Можете да си набавите важните полезни бактерии чрез храна. Съдържат се във ферментирали продукти. Киселото зеле, киселото мляко, кефирът, туршиите и други са богати на пробиотици. За да снабдите организма с пробиотици, важно е да не подлагате богатата на тях храна на термична обработка, тъй като топлината им влияе пагубно, потиска ефективността им и ги унищожава. Същата  е и причината да не се препоръчва консумация на топли течности поне около половин час пред и след приема на храни, богати на пробиотици.

Как се приемат хранителните добавки с пробиотици?

Различните производители на добавки с пробиотици сочат различни правила за прием – от прием на гладно, за да се усвоят най-добре, до прием по време на хранене, за да бъдат предпазени от разрушаващите ги стомашни сокове и киселата среда. Проучване, проведено през 2011 година, пресъздаващо храносмилателната система в нейната цялост, дава категоричен и изчерпателен отговор на този проблем. С цел по-голяма ефективност и оцеляване на полезните бактерии в стомаха се препоръчва прием на таблетката до 30 минути преди хранене, като консумираната след таблетката храна трябва да е богата на мазнини. Това позволява най-пълноценно оцеляване на бактериите в стомашно-чревния тракт, за да могат да осъществят полезните си функции и да бъде постигната максимална ефективност от приема.

Изследването показва, че пробиотиците в крайна сметка се приемат на гладен стомах, като се препоръчва това да става сутрин, но много бързо след приема на ценната  таблетка е нужна консумация на храна, богата на мазнини, която да ги съхрани и предпази от увреждащото действие на стомашните сокове. Мазнината може да е както с растителен произход – авокадо, така и с животински според личните предпочитания. Вида на мазнината не влияе върху ефективността на пробиотиците, важно е само да е налична. Препоръчва се и избор на добавки от утвърдени производители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Учени: Една проста промяна в ежедневието ще понижи кръвното ви налягане

Безплатни консултации с неврохирург в София

Тези 5 храни могат да предизвикат отравяне или алергии

Лекар: Това е най-вредната закуска за червата

Най-добрият плод за холестерола, който помага за отслабване

Кардиолог: Този витамин намалява лошия холестерол

Канела - какво ще се случи с червата ви, ако всеки ден ядете тази подправка

Най-добрият сутрешен навик за сърцето - кардиолог разкри какво прави всяка сутрин

Три лека от народната медицина за нормализиране на кръвното налягане

Специалисти: Яжте риба поне два пъти седмично

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com